Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Gyneaologia dyslectica

GyNEAOLOGIA DySLECTICA, U raljama umetnosti - intermedijalna izložba (video, fotografija, skulptura, implementirana 3d tehnologija, stomatološki artefakti), ITS-Z1 Ritopek, Beograd 25. Septembra Izlažu dr. Keka Čalić i Marko Kovačič kuratorka izložbe - Olja Nikolić Kia

 


Gyneaologia dyslectica je eksperimentalno interdiscliplinarno delo koje u skladu sa kibernetskim principima istražuje mogućnosti naučnih sistema izvođača, tačnije, dentalnu medicinu. Kao istraživačko polje izabrana je genealoška osa majka - ćerka (autorka).  Ovaj odnos određen je direktnom intervencijom na fizičkom telu majke umetnice, na kome se vrši potpuni hiruško  implantološki servis (ubacivanje dentalnih implantata). Ovaj čin se dokumentuje i umetnički kontekstualizuje povezivanjem sa kiborškim svetom Plastosa, skulptura Marka A. Kovačića, koje se putem 3d tehnologije skeniraju, snimaju u vosku, zatim izlivaju u metalu i umesto zuba se ugrađuju u usta majke autorke -stomatološkinje.




Ovaj rad ironijski propituje mogućnost izbora u izgradnji poželjnog tela, mogućnost koju nam isporučuju visoke tehnologije. Spolja se izgradnja tela manifestuje kao univerzalni  društveni fenomen narcističkog negovanja tela,  a u stvari se neupitno nternalizuje tendencija kontrole i samoizgradnje životnog  stila kroz telesne režime. Lažni pluralizam izbora,  sublimiran je kao modus vivendi  šizofrene fiziologije savremenog čoveka. Poslušna tela u funkciji kapitala, u kontinuiranoj produkciji drugosti i njenoj valorizaciji pretvaraju ovu razliku u vrednost. Reč je o obliku dislektičke logike, o mater-ijalističkoj psihoanalizi; o Ženi i reverznoj Arheologiji.


Marko Kovačič je dobio nagradu Zlatna ptica, a 1994. Zupančičevu nagradu grada Ljubljane. Projekat Civilizacija plastosov je bio odabran kao rad meseca februara 2003. i predstavljen na internet stranici međunarodnog udruženja ICAN (International Contemporary Art Network).


http://itsz1e.wordpress.com/ 


Datum objavljivanja: 28.09.2010.