Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Gudmundur Gudmundsson Erro u Haosu

Galerija Haos organizuje, u okviru međunarodne saradnje i zajedno sa Francuskim kulturnim centrom u Beogradu, samostalnu izložbu radova na papiru – akvarela, kolaža, serigrafija jednog od najuglednijih slikara današnjice, Gudmundura Gudmundssona, zvanog ERRO.

 


Erro je rođen 1932. na Islandu. Studirao je i usavršavao različite likovne tehnike na umetničkim akademijama u Rejkjaviku, Oslu, Firenci, Raveni, na studijskim putovanjima po Španiji, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, gde se od 1958. trajno naselio u Parizu. Ovaj veliki svetski putnik izlagao je na gotovo svim kontinentima. Njegov likovni opus obuhvata više hiljada slika i kolaža posvećenih velikim tematskim celinama, kao što su: rat, naučna fantastika, politička scena, konzumerizam, istorija, seks. Njegovi radovi nalaze se u zbirkama svih velikih muzeja savremene umetnosti od Pariza do Njujorka. Ovaj likovni stvaralac je vezan svojim delom za popartističku scenu i strip. O njegovoj umetnosti napravljeno je više filmova i izdat je veliki broj monografija. Izlagao je sa najvećim imenima među umetnicima XX veka, kao što su: Dišan, Đakometi, Mata, Dado, Mason, Vorhol, Maks Ernst, Huan Miro, Botero, Marini, Lebel, Breton, Sezar, Falstrom, itd. Izlagao je već u našoj zemlji a ovu postavku iz Haosa Erro poklanja celu našoj zemlji, što je gest bez presedana.




Tekst za katalog pod naslovom Umetnost kao lična utopija,  sačinila je Borka Božović koja, između ostaloga, kaže:... „Negov svet je svet uznemirujućeg haosa, svet monstruma, razgolićenih starleta, dečjih igara, svet fikcije i science-fiction-a, svet groteske, nastanjen političarima, reptilima, insektima, svet karikatura svih vrsta, ali i svet ideja u koje se veruje, svet neizrecivog, suprotstavljen redu uobičajenog jezika slikarstva i svakom drugom redu, svet neobičnih, smelih poruka i duboko humanističkog stava...Izrazito narativne figuracije, u dobrom odnosu sa savremenim plastičkim tendencijama, a mimo pomodnih likovnih trendova, ovaj umetnik ogromnih kapaciteta uspeo je da zauzme posebno mesto u istoriji savremene umetnosti - tamo gde nije zanemarena nova moć slike i gde se drži do proverenih, nepobitnih pikturalnih vrednosti..."




Erro ne preza da uvek podvuče kako je slikarstvo mogućnost izvanrednog kritičkog osvrta, zadovoljstvo da oponiraš, sreća da si sam protiv svih, laboratorija mogućeg, mesto eksperimentisanja, forma lične utopije, radost provokacije, ispit savesti, mračna priča načičkana dijalozima i simbolima, prevazilaženje ćutanja i šoka, istraživanje egzistencije.




Izložbu otvara u utorak, 20. oktobra u 20 sati istoričarka umetnosti Jasmina Čubrilo, a na otvaranju će se obratiti i Ministar kulture i medija, g-din Nebojša Bradić. Erro dolazi u našu zemlju na predlog prof. Vlade Veličkovića i izlagaće radove iz tri različita ciklusa. Izložba će trajati do 20. novembra 2009. godine.


 


Datum objavljivanja: 14.10.2009.