Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Grupa Aufwiedersehen

U četvrtak 26. juna u 19 časova u galeriji Centra za kulturu rakovica biće otvorena izložba foto instalacija grupe Aufwiedersehen. Izložba je otvorena do 10. jula 2014. godine.


 


Grupa Aufwiedersehen je nastala 1995. godine u Novom Sadu kao saradnja dve umetnice Milene Popov – Nene i Ksenije Kovačević. Od svog nastanka grupa je stvorila brojna umetnička dela u različitim medijima od performansa, preko video filmova, video ifotoinstalacija, do sound art-a. Ova dela izlagana su na brojnim grupnim i samostalnim izložbama po celom svetu, kao na primer: na ArtWiki na Bijenalu u Berlinu (Nemačka), Trijenalu proširenih medija u Paviljonu Cvjeta Zuzorić u Beogradu, Ada Art festu u Beogradu, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, kao i u O3on galeriji u Beogradu, Savremenoj galeriji u Zrenjaninu, HDLU centru u Puli (Hrvatska), galeriji Local Project u Njujorku (SAD), galeriji Villa Rosa u Kejptaunu (JužnaAfrika), itd.



Milena Popov - Nena je rođena je u Zrenjaninu. Doktorirala je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na grupi za Teoriju umetnosti i medija, a završila magister i osnovne studije slikarstva i pedagogije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kao i Letnju akademiju holandske umetnosti i kulture na univerzitetu u Amsterdamu, Feledenkrajs program na Akademiji za pozorišne umetnosti u Sofiji, Internship programa u Pegi Gugenhajm muzeju i na bijenalu u Veneciji. Od 2000. godine živi i radi u Njujorku, gde je predaje umetnost i ekologiju na Bruklin koledžu i Džon Džej koledžu.



Ksenija Kovačević je rođena je u Subotici. Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, likovni odsek - slikarstvo. Završila je postdiplomske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu /slikarstvo. Nakon magistrature pohađala je školu za istoriju i teoriju umetnosti, (zimski i prolećni semestar), CSU-Beograd  (2000.) i hot. summer/hot. html. workshop/webcooking devices: “Kitchenmedialab“ CSU-Beograd, (juli 2000.). Autor knjige Manwatching (ilustrovan rečnik, 2001.) i Gesamtkunstwerk (2008.) i autor/kompozitor projekta Klangfarbenmelodie (2001.).





Odabrane izložbe:



2014  Chat with Paolina i Rain Dots u okviru izložbe Communication Breakdown Ksenija Kovačević, Moderna Galerija Likovni susret, Subotica (Modern Gallery Likovni Susret, Subotica, Serbia)

2013  Inventia Inclusiva, Trijenale proširenih medija, Beograd (Expanded Media Triennial, Belgrade, Serbia)

2012  Umetnost na otvorenom (Art in the Open Space), Ada Art 2012, Beograd (Belgrade, Serbia)

2012  ONE DAY Drawn to Red, Villa Rosa, Kejptaun, Južna Afrika (Cape Town, South Africa)

2012  ArtWiki.org, 7th Berlin Biennial, Berlin, Nemačka (Berlin, Germany)

2011  Akvizicija 2004/2011 (Acquisition 2004/2011), Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad (Novi Sad, Serbia)

2010  Prezentacija radova grupe Aufwiedersehen, Malme, Svedska (Presentation of the group Aufwiedersehen, Malmo, Sweden)

2010  Chat with Paolina, Savremena galerija umetničke kolonije Ečka, Zrenjanin (Contemporary Art Gallery, Zrenjanin, Serbia)

2010  UPDATE: Sopstveni (ženski lik), kustos Suzana Vuksanović, O3on galerija, Beograd (O3on Gallery, Belgrade, Serbia)

2007  LILIHIP, telo i konzumacija (Lollipop, Body, and Consumption), kustos Sanja Kojić Mladenov, Muzej Savremene    umetnosti Vojvodine, Novi Sad (Museum of Contemporary Art of Vojvodina, Novi Sad, Serbia)

2007  Dokumenti (Documents), Hrvatsko društvo likovnih umetnika (HDLU) Istre, galerija MMC Luka, Pula, Hrvatska  (Gallery MMC Luka, Pula, Croatia)


 



Datum objavljivanja: 21.06.2014.