Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Grifon 2014.

Žiri je doneo jednoglasnu odluku da se nagrada 10. GRIFON 2014. godinu dodeli autorskom timu Metaklinika za rad “Do kraja - Laserski samit jeftine grafike”.


 


Na konkursu za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori u 2012. i 2013. godini, sastao se 9. juna 2014. u 9.30h u Galeriji Grafičkog kolektiva i radio u sastavu: Miloš Ilić, kreativni direktor, Saša Janjić, istoričar umetnosti, Marko Radenković, generalni menadžer  Nove Iskre,  Vladislav Ivanović, predstavnik Quadra Graphic i laureate 9. Grifona - Aleksandar Ilić sa kovetiranim predlozima Jovane Budošan.



Žiri je doneo jednoglasnu odluku da se nagrada  10. GRIFON 2014. godinu dodeli autorskom timu Metaklinika za rad  “Do kraja  - Laserski samit jeftine grafike”.

Obrazloženje žirija: Ključne reči u obrazloženju Žirija o radu Metaklinike glase: sveobuhvatnost kreativnog procesa, kontinuitet, čitljiv koncept, posvećenost, specifičnost,  prirodan kreativni rast  u celokupanom dosadašnjem radu. U prolog ovim tezama pomenimo i da su njihovi radovi zapaženi i nagrađeni specijalnim priznanjima na 8. i 9. Grifonu.  I nov nagrađeni rad  “Laserski samit jeftine grafike”, realizovan kao TV grafika i u formi  kataloga, likovno ubedljivo i čitljivo rešenje, uzorni su primer u primeni grafičkog dizajna i novih tehnologija. Takođe, ovaj rad je i afirmacija izražene samoinicijative, želje za istraživanjem i inovacijom, jer Metaklinika svojim delovanjem populariše grafički dizajn ali i umetničku prezentaciju koja izlazi iz prepoznatljivih klišea.  U praksi ovaj kreativni tim  podjednako je uspešan u samoinicjiativnim projektima ali, važno je istaći, oni zadržavaju svoj identitet i u radu sa klijentima, naručiocima komercijalnih formi grafičkog dizajna.   



Žiri je pored nagrade Grifon 2014. godine  dodelio je priznanja po kategorijama:

Slavici  Dragosavac, za rad “Work in progress/bomba”, kategorija Plakat i oglašavanje

Sandri Milanović,  za rad “Robotika”, kategorija Plakat i oglašavanje

Katarini Popović, za rad “Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo”, kategorija Plakat i oglašavanje

Zoranu Borenoviću, za rad “Kalendar 2013”, kategorija Promo materijal i hartije od vrednosti

Manetu Radmanoviću, za rad “Everything but the kitchen sink”, kategorija Knjiga i druge publikacije



Specijalno priznanje dodeljeno je Isidori Nikolić za rad “Ce cote enhaut /The fragile world of constellation”, kategorija Vizuelni identitet, uz profesionalnu opasku članova žirija da je reč o umetnici čija su autorska rešenja istraživačka i među najoriginanijim na našoj vizuelnoj sceni.


 



Datum objavljivanja: 11.06.2014.