Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Grafike Vladimira Lalića

U sredu, 17. aprila u 19. sati u Galeriji Studentskog kulturnog centra Novi Beograd, otvara se samostalna izložba grafičkih radova autora Vladimira Lalića. Izložba traje do 30. aprila, 2013. godine.

 


The more I tend to rise, the more I crave to fall...

"Umetnost je za mene oduvek bila poput pisanja najličnijeg dnevnika ili putne beležnice. Čin rađanja je srž moje umetničke poetike, koji je u isto vreme stvaranje samo po sebi – samorođenje. Rađanje iz haosa je progresivno stvaranje bez ponavljanja. A haos je ono što diriguje nama nevidljiva pravila. Iz njega uzimam merila da bi stvorio pojmljiv red za čoveka. Koristim figuru, portret, trup, koji se pretvaraju u simbole emotivne patnje i ljudskog provlačenja kroz život. Opredelio sam se za kombinaciju tradicionalnih tehnika duboke štampe sa visokom štampom. Duboko utiskivanje grafičke taktilno uverljive boje na papiru pojačava intezitet prizora, a otisak ostavlja trag kao dokaz o postojanju. Radim na velikim formatima grafika, jer se osećam najslobodnije ali i napeto, koncentrišući stvaralačku energiju kroz stvaralački levak u jedan tanak snop, da bih izdržaodugotrajan kreativno-tehnički proces. Ne dozvoljavam tehničkom znanju da se meša presudno u tok stvaranja, već puštam da me materijal i njegova osobenost vode. Kad crtam, velikim formatima ne prethodi skica, njih napadam direktno. Bogata linija daje visoku autonomiju i zadatak da iznese subjektivni izraz i najličniji doživljaj. Ono čemu težim u mojoj umetnosti je da ogolim čoveka, da skinem sve sa njega dok ne ostane suština. Da bih spoznao šta je ono što jesam, moram kopati po sebi. Izvaditi utrobu i posle je vratiti na mesto. Pregledati sve aspekte, biti surovo, brutalno iskren. Sve druge stvari – dekorativnost, pomodnost, prividna i lažna lepota me ne interesuju. Tat tvam asi! (sanskrit – „Ti si ono što jeste!“). U svojim radovima tražim sponu između nečeg nepostojećeg i postojećeg, postavljam pitanje koje je možda bez odgovora, razvijam jednačinu sa previše nepoznatih. Posle svih jednačina i nejednačina, da li je rezultat konačan?" Vladimir Lalić



Vladimir Lalić je rođen 1983. godine u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu 2008. godine na odseku grafika i grafika knjige u klasi Milice Vučković. Iste godine upisuje specializaciju na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku grafika koju završava 2010. godine pod mentorstvom profesora Nebojše Radojeva. Od 2008. do 2012. radi kao stručni saradnik na FPU na odseku grafika. Član ULUS-a od 1. 1. 2009. Priredio je 8 samostalnih izložbi i izlagao je na preko 40 grupnih izložbi u Srbiji i svetu (Pariz, Galerija „Le Cerisier“, Beograd, Dom kulture studentski grad, Smederevo, Galerija savremene umetnosti...). Dobitnik je dve nagrade u oblasti grafike.

vladimir.lalic@gmail.com


 


Datum objavljivanja: 13.04.2013.