Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Grafike Salvadora Dalija

U Galeriji "Laval Nugent" u Opatičkoj 2 u Zagrebu, od 30. aprila, do 18. juna, ove godine, održaće se izložba grafika velikog slikara nadrealizma Salvadora Dalija, pod nazivom "Božanstvena komedija" autora Frane Dulibića.

 


Salvador Dali je jedan od najznačajnijih umetnika 20. veka, a često ga nazivaju i velikim majstorom nadrealizma. Njegova umetnička dela pokazala su da je on jedan od najkreativnijih slikara svog vremena. Dalijeva česta tematika je svet prostora, pijanstva, groznice i religije.


Dali je rođen 11. maja 1904. godine u Figerasu, a umro je 23. januara 1989. takođe u Figerasu. Ime Salvador je prvo bilo dato njegovom bratu, koji je devet meseci pre Salvadorovog rođenja umro. Sve do rođenja njegove sestre Ana Marije, Salvador je bio jedino dete u porodici. Zbog gradskog društva i vaspitanja koje je stekao od oca, uglednog notara, kod Dalija se javila želja za sigurnošću i disciplinom, što mu je kasnije bilo veoma važno u životu.



Dali se posle 1929. godine pridružio nadrealističkom pokretu, iako su ga lideri surealističkog pokreta 1934. diskreditovali zbog njegovog pro fašističkog držanja, nakon toga izjavljuje Dali: "Surealizam to sam ja". Njegove slike predstavljaju prikaze snova i svakodnevnih objekata u neočekivanoj formi, kao npr. curenje satova u slici "Trajnost memorije" iz 1931. godine.



Kasnije Dalijeve slike su na religioznoj osnovi i klasičnijeg stila, kao npr. "Raspeće" i "Sakrament Tajne večere". Radio je i na filmu, ilustrovao knjige, pravio nakit, i kreirao kostime i scenografije. Od pisanih dela pored scenarija za balete tu su i nekoliko knjiga - "Život Salvadora Dalija" i "Dnevnik genija".


 


Datum objavljivanja: 30.04.2010.