Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Grafike Milene Maksimović Kovačević

U ponedeljak, 28. marta u 19 sati u Galeriji Grafički kolektiv na Obilićevom vencu, otvara se izložba grafika Milene Maksimović Kovačević. Izložba traje do 9. aprila.

 


Tokom protekle decenije, već na prvim izložbama i uz brojne nagrade za grafiku, rad M. Maksimović stručna javnost je uočila, a posebno se izdvojio njen tematski segment "Spavači". Novi radovi predstavljaju nastavak prethodne problemske celine, a superiorno vladanje tehničko-tehnološkim svojstvima medija parti složenu idejnu strukturu rada. Radeći i dalje grafike u kombinovanoj tehnici - akvatinta, bakropis, visoka štampa, chine collé - autorka nastavlja da fokusira ljudsku figuru problematizujući vizuru različitih telesnih, psihičkih i duhovnih stanja svojih modela. Jukstapozicionirano telo obeleženo je i određenim piktogramskim znacima koji pomeraju i usložnjavaju značenje ka telesnosti čiji se govor  može čitati i po shemama i kodovima moćnih asocijacija. Tako, motivi bliski japanskim tetovažama i dalekoistočnoj simbolici, bliski su utisku magijske i duhovne kategorije kojima je materijalizacija tela tek medijum, pretekst u formulisanju otvorene vizuelne metafore. Iz drugog ugla, vizuelizacija različitih fenomena telesnog može se povezati i sa strahom kako bi se istakla primarna ljudska potreba za sigurnošću u svetu velikih turbulentncija i nesigurnosti. Još jedan sloj čitanja ovih radova mogao bi se razumeti i kao čista nevinost ilustrovana predstavama dece koje, kombinovane nizom likova i igračaka, vraćaju posmatrača u blagodeti detinjstva. Isto tako, radovi M.Maksimović mogu se čitati i kao lični, intimni zapisi osobe čije se obogaćeno životno i stvaralačko iskustvo projektuje kao slojevita i tanana ženska senzibilnost. Grafike su nastale u periodu 2006-2011. godina.


Milena Maksimović Kovačević (1975) diplomirala 1998. i magistrirala 2001. na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Član ULUS-a od  2000. Od 1995. izlagala na 11 samostalnih izložbni i na oko 150 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 2009. na Doktorskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. 




Nagrade/izbor: 2000. Zlatna igla na Prolećnoj izložbi ULUS-a; 2000. Nagrada Fakulteta likovnih umetnosti iz Fonda Đorđe Andrejević- Kun, Beograd;  2003. Nagrada žirija na 12. bijenalu grafike, Bugarska, Varna; 2010. Otkupna nagrada Ministarstva kulture, Mala grafika Grafički kolektiv, Beograd


 


Datum objavljivanja: 23.03.2011.