Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Grafike iz Galerije poklon zbirke Rajko Mamuzić

U četvrtak, 1. septembra u 19 sati u Prodajnoj galeriji Beograd, na Kosnčićevom vencu, otvara se izložba, "Grafike iz Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajko Mamuzić" iz Novog Sada. Izložba traje do 26. septembra.

 


Specijalizovana za naše umetnike prve posleratne generacije koji su svojim opusom značajno obeležili svoje vreme i uticali na kulturnu atmosferu zemlje, galerija "Rajko Mamuzić" iz Novog Sada predstavila bi ovog puta beogradskoj publici izbor najreprezentativnijih grafičkih radova iz svoje kolekcije. Grafike koje će biti predstavljene u beogradskoj galeriji, deo su umetničkog eksperimenta i integralni deo slikarskih opusa Stojana Ćelića, Mladena Srbinovića, Ksenije Divjak ili Marija Maskarelija, Miodraga Bate Mihailovića, Lazara Vujaklije, Eda Murtića i Aleksandra Lukovića.


Od 35 autora, Poklon zbirka Rajka Mamuzića poseduje grafike osam autora, ako pod grafikama ne podrazumevamo crteže Boška Petrovića i Zorana Petrovića koji su umnožavani na geštetneru. Skoro svi umetnici su završili ili studirali Akademiju umetnosti u Beogradu (izuzetak je jedino Edo Murtić), a svoje školovanje su privodili kraju u godinama neposredno posle Drugog svetskog rata. Niko od njih nije završio grafički odsek na Akademiji, već je reč o slikarima koji su eksperimentisali u ovoj likovnoj disciplini. U to vreme na ovoj instituciji grafički smer nije ni funkcionisao, ili je tek bio u povoju. Iako osnovan 1940. godine, tek nakon Drugog svetskog rata, ovaj smer je skromno započeo sa radom, da bi 1948. dobio i svoj pisani program.

Prilikom sakupljanja grafičkog fonda, Mamuzić nije imao jasan koncept kojim bi se rukovodio, tako da je ova nedoslednost rezultovala izostankom pojedinih autora iz zbirke. Pod ovim pre svega mislimo na Mirjanu Mihać koja je, baveći se grafikom samo nekoliko godina, ostvarila veoma značajan opus i kasnije bila jedan od osnivača Grafičkog kolektiva. Ipak ova kolekcija nije bez značaja. Trebalo bi dodati da je i naknadno dopunjena u dva navrata: 2006. g. sa dvadeset jednom grafikom Aleksandra Lukovića, darodavac je bio sam autor, i 2008. sa petnaest grafika Maria Maskarelija, a darodavac je bila njegova supruga,  Marija Maskareli.


Lazar Marković, direktor  Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajko Mamuzić (iz predgovora kataloga)


Portfolio Prodajna galerija Beograd


 


Datum objavljivanja: 01.09.2011.