Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Grafike i objekti Viktora Vazarelija

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 20. aprila u 19 časova biće otvorena izložba radova Viktora Vazarelija.

 


Ova izložba realizovana je u okviru Dana mađarske kulture u Zrenjaninu a u saradnji sa Ambasadom Republike Mađarske. Otvaranju izložbe prisustvaće: Imre Varga, ambasador Republike Mađarske, Tibor Čepeij, kolekcionar i Klara Sentđerđi, ataše za kulturu ambasade Republike Mađarske.

Izložba stiže u zrenjaninski muzej iz Vršca i obuhvata originalne grafike i objekte pečujskog umetnika Viktora Vazarelija iz privatne kolekcije Tibora Čepeija iz Budimpešte. Izložba će biti otvorena do 12. maja 2010. godine. Nadležni kustos ove izložbe je Olivera Skoko, kustos – istoričar umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.

Povodom ove izložbe Narodni muzej Zrenjanin u saradnji sa Ambasadom Republike Mađarske raspisao je likovni konkurs „Vazareli i op-art kao inspiracija“. Sve o konkursu na internet adresi www.muzejzrenjanin.org.rs/sr/aktivnosti/141/izlozbe.html

Viktor Vazareli je svetski poznati slikar, osnivač pravca geometrijske apstrakcije, teoretičar i najinventivniji praktičar op-arta, važnog pravca u umetnosti 20. veka, poznatog kao optička umetnost. Rođen je u Pečuju i spada u krug malobrojnih mađarskih slikara čije je ime prepoznatljivo u celom svetu. Nakon studija medicine u Budimpešti, 1927. godine upisao je slikarstvo prvo na Podolini - Volkmann Akademiji, a zatim 1928/29.god. na Akademiji Muhej (Muhëly), poznatoj i kao budimpeštanski Bauhaus. Tamo se upoznao sa tadašnjim istraživanjima na polju boje i optike koja su sprovodili Bortik, Moholi-Nađ i Albers, kao i konstruktivisti Maljevič i Kandinski. Opredelio se za primenjenu grafiku i tipografski dizajn kao primarne u svom školovanju. Priznat je kao pokretač i predvodnik OP ART-a (optička umetnost) koji je 60-tih prihvaćen od mnogih slikara, grafičara, dizajnera, modnih kreatora, arhitekata.


 


Datum objavljivanja: 14.04.2010.