Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Grafike i objekti Viktora Vazarelija

U četvrtak, 4. marta u 19 časova, u Holu Narodne banke Srbije, otvoriće
se izložba grafika i objekata Viktora Vazarelija. Na otvaranju će
govoriti guverner Narodne banke Radovan Jelašić, a izložbu će svečano
otvoriti Njegova ekselencija Ambasador Republike Mađarske, Imre Varga.

 


Izložba će biti otvorena do 2. aprila. Deo postavke biće izložen u holu  Beogradskog dramskog pozorišta, gde će publika moći da vidi i kratki  film o Viktoru Vazareliju.


Pečuj je ove godine evropska prestonica kulture. Tim povodom je Ambasada  Republike Mađarske odlučila da organizuje  veliku putujuću izložbu  pečujskog umetnika Viktora Vazarelija. Izložba je najpre bila  postavljena u Novom Sadu, a nakon Beograda će moći da se pogleda u  Vršcu, Zrenjaninu, Nišu, Subotici i mnogim drugim gradovima u Srbiji.


Viktor Vazareli (1906-1997) je bio teoretičar i najinventivniji  praktičar op-arta, važnog pravca u umetnosti 20. veka, poznatog kao  optička umetnost. Rođen je u Pečuju, u Mađarskoj, gde nakon završenih  studija u Budimpešti upisuje Akademiju Muhej, poznatu i kao budimpeštanski Bauhaus. Tamo se upoznaje sa tadašnjim istraživanjima na  polju boje i optike koja su sprovodili Borotnjik Moholi- Nađ i Albers,  kao i konstruktivisti Maljevič i Kandinski. Posle svoje prve samostalne  izložbe u Budimpešti seli se u Pariz 1930. godine i posvećuje analizi  grafike, kao i eksperimentima zasnovanim na interakciji oblika i boje u  stvaranju iluzije pokreta i trodimenzionalnih prostora.


Više o izložbi možete saznati na www.vazareli.com


 


Datum objavljivanja: 01.03.2010.