Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Grafike i objekti Ane Počuče

U sredu, 17. marta, 2010. godine u 19 časova u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, otvara se samostalna izložba grafika i objekata, Nne Počuče, akademske grafičarke iz Beograda.

 


Ana Počuča oblikuje svoje delo na principima interreakcije i preplitanja različitih vizuelnih sistema, stoga nije moguće govoriti o dijalogu fotografije i slike već o svojevrsnoj medijskoj kakofoniji. Umetnica slobodno prisvaja iskustva prošlosti, ne osvrćući se na njihov izvorni smisao i kontekst, briše granicu između javnog i privatnog napuštajući temeljnu vrednost fotografije - dokumentarnost u predstavljanju vidljivog sveta. (...) Na mesto sveta realnosti došla je inscenacija, aranžiranje, preslikavanje, ogledanje, proces umnožavanja, stvaranja i reprodukcije slike, što jeste grafika u samoj svojoj suštini. Duboka štampa, kao jedna od najstarijih tehnika sasvim odgovara autorkinom konceptu: boja ostaje smo u udubljenjima na matrici, a visoki pritisak presovanja i adhezione sile između materijala na koji se štampa i boje, uzrokuju prenošenje boje a time i poruke-slike. Umetničkim sredstvima osvetljavajući vezu izmedju fotografije i grafike, likovnim sredstvima analizirajući pojam re-produkcije, autorka istovremeno svedoči upravo prisustvo, iskrenu istrajnost u momentu posmatranja i otkrivanja sopstvenog preslikavanja i ogledanja, sto čini okosnicu i Borhesove priče Alef („...moje oči videle su taj tajni i predpostavljeni predmet, čije ime ljudi uzurpiraju mada ga nijedan čovek video nije: nepojmljivi svemir“)...Svemir je najčudniji kad se gleda iz samoga sebe, kad se uporede velike zgrade i meke udžerice na periferiji, njegova neočekivano zelena dvorišta i popucalost betona,i “sneg, buketi cveća, drug, majka, konji, svako zrno peska, “ kad se iz sebe vide svi sebi slični i neslični, svoja utroba i svoje oči. Ana vidi iznutra, iz dubine očuvanog detinjeg doživljaja.Vidi lepotu i njena krila. Nastaju slike, intimistički bojeni pir i vatromet jednog sveta koji je sav od čari kolorita i vizijskih preobraženja. Bljesak uvida.

Milica Mićić


Ana Počuča je rođena 1971. u Beogradu. Na Fakultetu Likovnih Umetnosti diplomirala 1997. na odseku Grafika, a 2001. završila je postdiplomske studije, na istom odseku. Radi na Akademiji Lepih Umetnosti u Beogradu, kao docent na predmetu grafika. Od 1993. izlagala je na tridestak izložbi, medju kojima su i značajne medjunarodne izložbe u Norveškoj, Poljskoj, u Bristolu i Barceloni.




 


 


Datum objavljivanja: 15.03.2010.