Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Grafike Dušana Mikonjića

U četvrtak 29. novembra u 19 časova otvara se izložba grafika Dušana Mikonjića, pod nazivom, "Enterijeri iz ateljea". izložba traje od 29. novembar - 17. decembra, 2012. godine.

 


Na retrospektivnoj izložbi Dušana Mikonjića u Prodajnoj galeriji Beograd biće izloženo preko dvadeset grafičkih listova nastajalih u širokom vremenskom rasponu od tri decenije. Grafike u tehnici suve igle i bakropisa iako nastale u različito vreme, predstavljaju svojevrsni intimni zapis radnog i životnog prostora u kome autor  već decenijama stvara - enterijer ateljea, police, slikarski inventar.


Naziv prezentovanog ciklusa je "Enterijeri iz atelja". Nakon izložbe slika sa ovom tematikom koja je priređena 2010. u galeriji ULUS, ova izložba predstavlja logičan sled događaja. U naslovu nedvosmisleno navedena motivska potka otkriva prvi, jasno vidljivi tematski sloj dok se pažljivim iščitavanjem odnosa elemenata može otkriti suptilno iskazana emotivna energija. Enterijer i mrtva priroda su predmet Mikonjićevih likovnih dešavanja. U njima ravnopravnu ulogu imaju svi planovi i segmenti kompozicije jer sve je podjednako važno i utiče na opšti utisak. Umetnikov radni prostor je povod za različite vizuelne situacije. Primarno mesto zauzimaju polica, radni sto, stolica i mrtva priroda. Boje, četke, knjige i mnogi drugi predmeti ušuškani su u tu nostalgijom obojenu atmosferu. Prepoznatljivost ovih formi može da zavara, jer i pored njihove realne dimenzije, za izložene radove se može reči da odišu asocijativnim tonom. Okolina artefakata je pretvorena u pojednostavljene, na fragmente podeljene, površine koje su povremeno geometrijski raspoređene. One naglašavaju perspektivu a ujedno čine i scenografiju. Crno-belo koncipirani estetski doživljaji obiluju različitim likovnim dešavanjima. U osnovi, pažnja je usmerena na figurativnu formu centralnog motiva. Najčešće, enterijer u okruženju je uprošćen i sveden na odnos linija i površina. Na taj način organizovana kompozicija postaje vizuelno efektna. Sve je smireno ali istovremeno i dinamično. Rešavanjem na taj način opozitno postavljenih likovnih problema je vešto izvedeno što govori o delikatnom pristupu u realizaciji. Nijedna relacija nije irelevantna a najvažnija je između linija i površina. Linija je osnovni gradivni element. Od njenog inteziteta i kontrastno postavljenih različito tretiranih crtačkih partija zavisi na koji način ćemo doživeti kadrove iz Mikonjićevog likovnog sveta.  Olivera Vukotić, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


Dušan Mikonjić slikar - graficar, rođen je 1940. godine u Uroševcu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1964. godine. Na istom fakultetu je i magistrirao, a od 1965. godine je član ULUS-a. Živi i radi kao samostalni umetnik u Beogradu. Priredio je brojne samostalne izložbe, učestvovao na mnogim grupnim i dobitnik je najznačajnih nagrada u zemlji. Na domaćoj umetničkoj sceni zauzima istaknuto mesto kao jedan od najutentičnih savremenika.



 



Datum objavljivanja: 27.11.2012.