Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Građanski modernizam i popularna kultura

Otvaranje izložbe "Građanski modernizam i popularna kultura - epizode modernog, pomodnog i modernog (1918 - 1941)", održaće se u sredu, 4. jula, u 20. časova u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića. Autorka izložbe je Simona Čupić.


 


Kraj Prvog svetskog rata označio je početak perioda ubrzane modernizacije srpskog društva, makar u njenim spoljnim manifestacijama. Prostori javnog okupljanja i još više javne zabave svedočanstva su novih interesovanja, modnih i pomodnih dešavanja, kao i jednog drugačijeg životnog stila i organizacije slobodnog vremena koji postaju statusni simboli i elementi prepoznavanja novog modela života evropeiziranog narastajućeg građanstva. Ideja izložbe bila je da kroz veze mode, popularne kulture, umetnosti, društvenih i istorijskih prilika, ukaže na osobenosti međuratne kulture kroz vizuelnu interpretaciju urbane svakodnevice.



Tematski grupisana oko događaja iz domena popularne kulture (beogradsko gostovanje varijete vedete Džozefine Bejker, dolazak teniskog prvaka Anrija Košea, otvaranje Zoološkog vrta u Beogradu, npr.) i mogućnosti njihovog prenošenja na polje vizuelnih umetnosti - slika, filmova, fotografija, dizajna - uloga modnog i pomodnog u konstrukciji građanskog identiteta srpskog društva ovom prilikom predstavlja se i kao svedočanstvo nezaustavljivog prodora konzumerizma u dobro čuvani elitni prostor. Po svojoj prihvaćenosti i uticaju masovna kultura, iako drugi vid kulturne prakse, jeste onaj u kome se vrednosni sistem jednog društva najjasnije uočava, baš kao i njegovi realni dometi koje nam "visoka umetnost" ograničena na elitu su?tinski ne nudi. Imajući to na umu, osnovna ideja izložbe "Građanski modernizam i popularna kultura. Epizode modnog, pomodnog i modernog" sastojala se u traganju za tim neupadljivim, često zapostavljenim, mestima preplitanja dveju kultura.



Na izložbi će biti predstavljeno oko 50 umetničkih radova (slika, crteža, plakata, fotografija, filmova...) više autora: Paja Jovanović, Sava Šumanović, Petar Dobrović, Ivan Radović, Miloš Golubović, Zora Petrović, Vasa Pomorišac, Ivan Tabaković, Natalija Cvetković, Bogdan Šuput, Mladen Josić, Kosta Hakman, Milan Konjović, Milena Pavlović Barili, Veljko Stanojević, Dušan Janković i dr.



Izložba "Građanski modernizam i popularna kultura. Epizode modnog, pomodnog i modernog", realizovana je u saradnji sa Galerijom Matice srpske, gde je prvobitno prikazana 2011. godine. Sadržajno proširena, izložba će biti predstavljena u Beogradu, u izlagačkom prostoru Muzeja savremene umetnosti, Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.



Društvo istoričara umetnosti nagradilo je ovu izložbu kao najbolju u Srbiji u 2011. godini.



Muzej savremene umetnosti se zahvaljuje na saradnji: Galeriji Matice srpske iz Novog Sada, Narodnom muzeju i Muzeju primenjene umetnosti iz Beograda, Galeriji SANU iz Beograda, Galeriji Milena Pavlović Barilli iz Požarevca, Galeriji slika Sava Šummanović iz Šida i privatnim kolekcionarima.


Stručno vođenje kroz izložbu i razgovor sa autorkom izložbe Simonom Čupić je u četvrtak, 5. jula, 2012. godine u 19. časova.


 


 


 



Datum objavljivanja: 29.06.2012.