Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Grad kao trezor

Projekat VIĐENjA 2012: Socijalističko nasleđe i kultura sećanja u kadru savremenih viđenja. Grad kao trezor. je zamišljen i organizovan od strane Centra za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i udruženja Mreža za istraživanje viđenja.


 


OTVORENI POZIV ZA UČEŠĆE NA FOTO ŠETNJAMA I JAVNIM VOĐENJIMA u okviru projekta



VIĐENjA 2012: Socijalističko nasleđe i kultura sećanja u kadru savremenih viđenja. Grad kao trezor.



Kako danas kao zajednica i pojedinci vidimo elemente gradskog ambijenta koji su nastajali posle okončanja Drugog svetskog rata? Da li ih prepoznajemo  kao  svedoke o istoriji grada, koji su deo naše svakodnevnice, ili se nalaze u slepom polju, van kadra našeg viđenja?



Da li smo odgovorni za sopstveno kadriranje ili se krećemo u okviru dominantnih panorama i vizura grada? Da li je fotografija kao medij provereni istorijski izvor koji govori "tako je bilo'' i dokument stvarnosti koji kaže "ovo je naš grad danas'' ? Ili je selektivna u interpretaciji prošle stvarnosti, kao i naše sećanje?



Projekat VIĐENjA 2012: Socijalističko nasleđe i kultura sećanja u kadru savremenih viđenja. Grad kao trezor. je zamišljen i organizovan od strane Centra za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i udruženja Mreža za istraživanje viđenja. Predviđen je kao niz javnih vođenja, foto šetnji, predavanja i izložbi koje bi se realizovale u odabranim gradovima Srbije: Smederevo, Beograd, Kraljevo. Ovim bi se otvorio niz diskusija o nasleđu iz perioda socijalističke Jugoslavije iz perspektive istoričara, istoričara arhitekture, istoričara umetnosti, fotografa i kustosa. Fokus će biti na uočavanju i kritičkom promišljanju  nekadašnjih planiranih mesta sećanja i celina u gradskim ambijentima, objektima koji su danas istovremeno funkcionalni (ili van funkcije) i nezamenjivi svedoci zajedničke prošlosti i medij podsećanja pojedinca.



Ovim putem pozivamo zainteresovane fotografe da se prijave kao učesnici javnih vođenja, odnosno foto šetnji koje će se održati u Beogradu od 26. avgusta do 1. septembra. Kraću biografiju  i kontakt informacije pošaljite na vidjenja@gmail.com do 21. avgusta. Ukoliko želite da se prijavite samo za javna vođenja, pošaljite nam svoje kontakt informacije i naziv vođenja kome želite da prisustvujete.



 


Datum objavljivanja: 14.08.2012.