Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Grad iz mašte Dušice Pavlović

U utorak, 12. jula u 19 sati u Galeriji Singidunum, Knez Mihailova 40, otvara se samostalna izložba autorke Dušice Pavlović, pod nazivom, "Moj grad iz mašte". Izložba traje do 22. jula, 2011. godine.

 


Grad iz Dušičine mašte ima kuće kao iz bajke,amorfne sa puno detalja što predstavlja život koji nikako ne bi trebao da bude monoton. Dinamična smenjivanja kontrasnih boja kao i oblika i sara,doprinose takvom utisku.Na nekim slikama se pojavljuje i kapija grada,sa polukruznim svodom u kojem su simboli muskarca i žene.Time je umetnica  pokušala da da važnost zajedništvu, porodici i ljubavi kao osnovnom pokretaču života u svom gradu. Takođe,u kompoziciji su bitni i motivi stilizovanih ljudskih figura koje plešu i zvezda na geometrijskom nebu, koji čine ravnotežu sa ostalim vegetativnim oblicima kompozicije.




Jako bitan motiv na ovim slikama  je predstava stilizovanih motiva crkve, njeni prozori,  bifore i trifore, svodovi, kupole i krst. Crkva  u gradu se estetski  savršeno uklapa u sliku ali nije zbog toga tu . Crkva je tu da podrži duhovnost čitave teme i kompozicije i da joj da dodatni smisao.




Slike su na  platnu, a ramovi su od drveta pravljeni po meri platna. Drveni ramovi su takođe islikani sa namerom da upotpune sliku, dajući joj dodatni prostor da diše, živi i širi se. Tehnika: Akrilik na platnu i drvetu. Format: 32x37,42x42




Za vreme trajanja izložbe umetnica će raditi na monumentalnoj slici pred publikom svaki dan u određenom terminu. Na centralnom zidu biće postavljeno veliko platno , koje će se nakon deset dana trajanja postavke » pretvoriti » u sliku.


 


Datum objavljivanja: 09.07.2011.