Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Grad - Hronike urbanog prostora

Javno vođenje kroz izložbu "Grad - hronike urbanog prostora" i razgovor sa Mišelom Blanušom, jednom od kustoskinja izložbe, održaće se u subotu, 21. maja, 2011. godine u 13. časova.


 


Autor koncepcije: mr Mišela Blanuša, viši kustos



Kustosi izložbe i autori tekstova: mr Mišela Blanuša, viši kustos i Žaklina Ratković, viši kustos

 



Izložba GRAD - HRONIKE URBANOG PROSTORA istražuje i prezentuje različite modalitete gradske sredine i života jednog grada na primerima iz zbirki Muzeja savremene umetnosti.

 

Na izložbi u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića predstavljeno je oko 40 umetničkih dela više autora: Sava Šumanović, Nedeljko Gvozdenović, Kosta Hakman, Milan Konjović, Petar Lubarda, Krsto Hegedušić, Predrag-Peđa Milosavljević, Milena Pavlović-Barilli, Mihailo Petrov, Marij Pregelj, Ljubica-Cuca Sokić, Veljko Stanojević, Vojo Stanić, Zoran Marinković, Ksenija Divjak i dr.



Izložba je prvi put predstavljena beogradskoj publici, posle uspešnih gostovanja u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, Muzeju rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, Gradskoj galeriji u Užicu i Gradskom muzeju u Subotici.



Predstava grada kao tema izuzetno je zastupljena u umetnosti 20. veka, s obzirom na to da je grad oduvek predstavljao jedan od omiljenih prostora stvarnosti za koje su umetnici imali izraženu potrebu da se vežu i da ga prezentuju u svojim delima. Grad je uvek bio poseban predmet umetničke inspiracije čije se forme izražavanja iskazuju kroz različite oblike modernosti a sam umetnik često biva uvučen u stvaranje kulturnog identiteta grada u kome živi. Tako nastaju pejzaži gradova u kojima je živeo, školovao se i usavršavao ali i onih koji su na njega ostavili snažan utisak svojim mentalitetom, istorijskim obeležijima i stilom urbanog življenja. Često, takva umetnička dela nastaju i kao predstave grada koje služe kao predlošci za stilska istraživanja u umetnosti, kao i predstave urbanog načina života koje daju estetsku dimenziju javnog i polujavnog prostora ali i kritiku socijalne ili statusne pozicije građanstva ili negativnih posledica brzih civilizacijskih i društvenih promena.



Pored likovno-estetske analize umetničkog dela na ovoj izložbi nemoguće je zaobići i kontekstualni pristup ovoj temi pošto kroz predstave grada može da se prati i njegov istorijski razvoj, lica i naličja urbane sredine kao i gradskih dešavanja i obeležja urbanih prostora ali i razvoj društva u celini. Izbor radova je fokusiran na određene fenomene i kulturne modele adekvatne prirodi gradske sredine, kao i različite aspekte prezentacije jednog grada koji predstavlja mesto gde je čovek konzument umetničke i kulturne animacije i duhovnog života gradske sredine.


 



Datum objavljivanja: 20.05.2011.