Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Grad - Hronike urbanog prostora

Izložbom Grad - Hronike urbanog prostora u Muzeju rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, publici će biti predstavljen deo projekta Muzej u pokretu Muzeja savremene umetnosti iz Beograda.Svečano otvaranje održaće se u utorak, 14. septembra 2010. godine u 19 časova.

 


Autor koncepcije: Mišela Blanuša

Kustosi izložbe i autori tekstova: Mišela Blanuša i Žaklina Ratković

 

Izložba GRAD - HRONIKE URBANOG PROSTORA ima za cilj da, na primerima iz muzejskih zbirki, istraži i prezentuje različite modalitete i organizacione formacije kulture življenja jednog grada.

Predstava grada kao tema izuzetno je zastupljena u jugoslovenskoj umetnosti 20. veka, počevši od predstava koje napuštaju idealizovani pejzaž i istorijske kompozicije i okreću se neposrednom kontaktu sa okruženjem s jedne strane, sve do predstava grada u funkciji kritičkog osvrta na savremeni život i produkte masovne potrošnje moderne civilizacije s druge strane. Kroz te procese, moguće je sagledati razvoj ove teme od predstave grada kao umetničke inspiracije do predstave grada kao estetsko-kritičke dimenzije javnog prostora.

 

Na izložbi će biti predstavljeno oko 45 umetničkih dela više autora: Save Šumanovića, Bete Vukanović, Milene Pavlović Barili, Petra Lubarde, Peđe Milosavljevića, Mihaila Petrova, Milana Konjovića, Koste Hakmana, Cuce Sokić i dr. Izbor radova je fokusiran na određene fenomene i kulturne modele adekvatne prirodi gradske sredine, kao i različite aspekte prezentacije jednog grada. Kroz umetnička dela zastupljena na ovoj izložbi moguće je pratiti razvoj urbanog prostora kao i njegovih simboličkih strana, odnos među kategorijama urbano–ruralno, postojanje centra i periferije, status pojedinca i kolektivnog identiteta, koegzistenciju mnogobrojnih različitih društvenih i kulturnih fenomena.


Portfolio MSUB


 


Datum objavljivanja: 10.09.2010.