Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Gotfrid Helvajn : Između nevinosti i zla

Muzej savremene umetnosti poziva na vođenje kroz izložbu Gotfrida Helnvajna „Između nevinosti i zla“ u subotu, 26. decembra u 13 časova u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2). Vođenje će održati prof. dr Ješa Denegri i kustoskinja izložbe mr Mišela Blanuša.

 





U ovom prostoru je izloženo je 17 slika velikih formata iz raznih ciklusa stvaralaštva Gotfrida Helnvajna: Bogojavljanje, Žamor nevinih, Užasi rata, koje na svojevrstan način predstavljaju Helnvajnov izraz kritike i bunta protiv ratnih strahota i politike nacionalsocijalizma, svireposti i nasilja nad bespomoćnim i nevinim ljudima, uglavnom koristeći motiv deteta. Slikajući decu na uznemirujući način, ali i u njihovoj neprikosnovenoj lepoti, umetnik ih predstavlja istovremeno kao simbole nevinosti i zla.





Uporedo sa slikarstvom, Helnvajn se bavi i fotografijom, a reprezentativna dela u ovom umetničkom mediju publika može videti na izložbi u Salonu MSU gde je izloženo16 fotografija iz ciklusa Zlatni dani groteske (u saradnji sa Merlinom Mensonom) i autoportrete iz njegovog najpoznatijeg ciklusa Untermensch...





Izložbu „Gotfrid Helnvajn: Između nevinosti i zla“ do sada je videlo preko 5.430 posetilaca.



Izložba traje do 18. januara 2016. godine u Legatu Čolaković i u Salonu MSU i otvorena je za posetioce svakoga dana od 12 do 20 časova, osim utorrkom.



Gotfrid Helnvajn (Gottfried Helnwein, 1948) je poznati austrijsko-irski slikar koji se bavi i fotografijom, instalacijom i performansom. Svojim provokativnim radovima često izaziva burne reakcije kod posetilaca, tako da su njegove izložbe jedne od najposećenijih izložbi savremenih umetnika. Njegovu retrospektivu u bečkom Muzeju Albertina krajem 2013. posetilo je 250.000 ljudi i to je čini najposećenijom izložbom jednog živog umetnika u celokupnoj istoriji tog muzeja. Pored Albertine, imao je samostalne izložbe u Muzeju moderne umetnosti u Strazburu, Jelisejskom muzeju u Lozani, Ruskom državnom muzeju u Sankt Peterburgu, Kalifornijskoj palati Legije časti u San Francisku, Zemaljskom muzeju Rajnske oblasti u Bonu, kao i mnogim drugim galerijama i muzejima, a učestvovao je i u brojnim grupnim izložbama širom sveta.







Više informacija o umetniku na sajtu www.helnwein.com.


 



Datum objavljivanja: 23.12.2015.