Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Gordana Kaljalović & Đorđe Odanović: Nasuprot

U četvrtak 1. decembra u 19 časova u Galeriji Beograd na Kosančićevom vencu, otvara se izložba Gordane Kaljalović i Đorđa Odanovića. Beogradskoj publici se predstavljaju kompleksnim višemedijskim projektom Nasuprot.

 


Gordana Kaljalović izlagala je na 14 samostalnih izložbi u Srbiji, Jugoslaviji, Grčkoj i na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Klivlend, Solun, London, Santa Barbara, Vervier i dr.) Umetnica je rođena 1951. u Beogradu gde je 1975. diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti, kasnije magistrirala, a 1977. diplomirala je i na Filološkom fakultetu. Sada je redovan profesor Akademije umetnosti, Univerziteta Novi Sad.


Đorđe Odanović izlagao je na 20 samostalnih izložbi, učestvovao na više od 80 grupnih izložbi u Srbiji i Jugoslaviji kao i inostranstvu. Rođen je 1956. godine, diplomirao je na fakultetu primenjenih umetnosti (odsek fotografija) 1986. godine gde je kasnije magistrao. Trenutno je vandredni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na grupi za fotografiju.



Od 1. decembra u Prodajnoj galeriji Beograd predstavljaju se publici izložbom Nasuprot. Sučeljavanjem tradicionalnih i savremenih metoda komunikacije autori se, u sedam celina bave brojnim mogućnostima izražavanja koristeći tekst, govor, reči, slova, dodir, ples, i dr.  U prostornoj instalaciji nazivima i sadržajem radova - Nasuprot, We Are Such Stuff That Clouds Are Made Of, Very Sensetive Content Handle with Care, Kako se kaže? - Comment ça se dit?, Precrtano, Ples i Iščekivanje, Kaljalović i Odanović tematizuju pitanje teksta i jezika u eri digitalnih tehnologija, društvenih mreža i savremenih formi naracije. Izložba će biti otvorena do 19. decembra.





...Povod za ovaj projekat je grupacija poštanskih sandučića izbačenih iz ležišta i odloženih na ulicu. Iščekivanje, trajanje, vreme, deo su takvog opštenja. Miris hartije, parfema, trag ruku, telesnog, sve je uključeno, ispovednog je karaktera. Čekanje u sebi sabira sve valere želje, trenutke nade, elemente strpljenja.

 

...Internet pretrage, mejlovi, digitalna slika, šifre za ulazak na internet autostradu, kao i kolektivno – javni intimistički dnevnik – Fejsbuk, (dinamičan i interaktivan, ekstremno popularan vid virtuelnog društvenog umrežavanja), grade paukovu mrežu opsesivne vezanosti korisnika.

Gordana Kaljalović i Đorđe Odanović (iz predgovora kataloga)


Portfolio Galerija Beograd


 


Datum objavljivanja: 29.11.2011.