Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Gordana Ilić: Ukradene senke

8. aprila u 19. sati u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca, Studentski trg 5., otvara se samostalna izložba crteža Gordane Ilić, pod nazivom, "Ukradene senke".


 


Poštovani,

Ime mi je Gordana Ilić. Imam 35 godina. Slikarka sam.

Osim toga, ja sam i lopov. Međutim, nisam pokvarena duša. Jednostavno, lopovluk mi je u opisu profesije. Nemam šta da krijem. Krala sam mnogo puta. Svaki put bez griže savesti. Ono čemu nikad nisam odolela, jesu pogledi, strepnje, radosti strahovi, slutnje... sve što se može ukrasti sa ljudskog lica. Ako zbog toliko delikatne „robe“, kao što su sadržaji ljudskih duša, nisam bila osuđena, nemojte ni sada biti strogi.

Ovoga puta pokrala sam sve senke sa zidova sobe iz potkrovlja kuće na brdu, sa oboda grada. Pre prvog sumraka, samo bih se ušunjala, polepila papire na zidove, zarezala oruđe i čekala... u nekom momentu, sa prvim mrakom, ulična svetiljka bi zasijala, i čarolija bi se događala, tu, pred mojim očima. Oči bi mi se zacaklile, razum pomutio, i ruka bi sama kretala u krađu svake linije, koja bi se zalepila za zid. Dva drveta jabuke pod prozorom, ne sluteći ništa, bila su saučesnici. Nisam dozvolila da me, u odnosu na Prirodu, savlada zavist - verni drug umetnika. Umesto toga, krala sam – besomučno, beskrupulozno, besavesno. Šta  sam drugo mogla? Šta, uostalom, nama – slikarima, ostaje, nego da krademo od boljih od sebe?

A, boljeg od Prirode nema.

Nisam odolela. Ne sudite mi strogo! Osim što sam slikar, ja sam i čovek. Prsti su mi lepljivi od boja, a oči večno gladne lepote. Zato istupam pred vas, časna publiko, sa svojim plenom, i molbom da mi se sudi časno i pošteno. Molim, takođe, da mi se za olakšavajuću okolnost uzme činjenica da se Priroda nije lako odricala sopstvenog dela, kao i to da me je iskušavala prilikom svakog mog pohoda u krađu: slala je maglu i vetar da fijuče, što bi ovaj i činio, pomerajući grane, ne dajući im/mi mira. Ja sam čekala koliko god je bilo potrebno. Čekala sam da se Priroda smiluje, da ostavi na miru grane dve jabuke, da bih mogla da nastavim da radim svoj posao - pošteno, u ime Umetnosti!

S poštovanjem i zahvalnošću,

Gordana Ilić



Gordana Ilić, rođena je u Beogradu 1978. godine. Studirala je na Fakultetu likovnih umetnosti na Odseku slikarstvo, u klasi profesora Slobodana Roksandića i profesora Čedomira Vasića, kod koga je diplomirala  2005. godine.  Član je ULUS-a od 2008. godine.



Samostalne izložbe:

2014.  izložba crteža “Ukradene senke”, galerija zadužbine Ilije M. Kolarca, Beograd

2009. izložba slika “Zemaljski dani teku”, mala galerija ULUPUDS-a, Beograd

2007. izložba kolaža “Prijatelji”, galerija zadužbine Ilije M. Kolarca, Beograd



Grupne izložbe:

od 2001-2014. izlagala je na više od 20 izložbi u zemlji i inostranstvu: u Hrvatskoj, Austriji, Nemačkoj, Poljskoj, Kanadi, Argentini.



Učestvovala je po pozivu Svetlane Petrović na izložbi obeležavanja 50. godišnjice rada galerije Kulturnog centra Beograd, 2010. godine. Nagrada za slikarstvo V bijenala likovnih i primenjenih umetnosti, 2006. godine u Smederevu.  Crtala ilustracije za dečije knjige i udžbenike.


 


 



Datum objavljivanja: 04.04.2014.