Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Gordana Čekić: Beline - spiralno

Izložbu slika i objekata Gordane Čekić „Beline – spiralno“ svečano će otvoriti u četvrtak, 26. novembra u 19 sati u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4, Beograd), mr Dragana Martinović, teoretičar umetnosti i medija, istraživač u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.


 


"Gordana Čekić eksperimentiše sa upotrebnim materijalima i predmetima: tilom, zlatnim listićima, providnim folijama, staklom (ogledalcima), epruvetama, kliritom, pomoću kojih gradi trodimenzionalno delo; ubacuje ih prilikom same obrade, pročišćuje njihovo značenje, te tako premešteni i uvedeni u okvir umetnosti, menjaju svoju semantiku, referentnost, istovremeno izazivajući drugačiju percepciju i recepciju. Tehnika njenih radova ukazuje upravo na procesualnost i manuelnost, samim tim i na individualnost. Stoga, njihovu vrednost nalazimo u zadovoljstvu činjenja, intervenciji, gestu, praćenju dejstva koje se proizvodi u unutrašnjosti, na platnu, jednako kao i spolja – na posmatrača. No, za razliku od ekspresionističke estetike i poetike enformela, ona svoje likovne zapise rešava suptilno, bez dramatike i uznemirenosti, te su njeni potezi i nanosi četkom, kao i apliciranje detalja i bojenih fleka, krugova, spirala – smišljena umetnička intervencija, pažljivo i precizno projektovana vizuelna izražavanja...", objašnjava u katalogu izložbe Dragana Martinović.

 

Sama umetnica mr Gordana Čekić o ciklusu slika i objekata koji će biti predstavljen u Galeriji Zavoda do 9. decembra 2015. kaže: "Dominantnost modifikovane bele boje remete crveni, žuti, plavi, zeleni, ljubičasti, narandžasti detalji/fleke, tačke, mreže, poput rukotvorina/pojedinih objekata i slika... Voda je za mene fascinacija kao i sam život. Ona je početak i kraj, ima je svuda, u različitim oblicima, stanjima; promenljiva je, ćudljiva, ima apsolutnu ravninu, bez nje nas nema, ulazi u najmanje pukotine, jača je od stene, prilagođava se, daje dobro i razara, uporna je, sastavni je deo čoveka... Razmišljanje o vodi i svetlosti/treperenje etra – nevidljive supstance u vidu bezbrojnih talasa i prelamanje svetlosti, utiču na moje likovno saznanje...".



Radno vreme Galerije: radnim danima od 10 do 16 časova


 



Datum objavljivanja: 26.11.2015.