Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Goran Jureša: Istorija čokolade

U Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, Vojvode Živojina Mišića 1., od 17. februara do 2. marta, 2012. godine održače se izložba: slika, crteža i kolaža, autora Gorana Jureše, pod nazivom, "Istorija čokolade".

 


Radovi novog ciklusa  pod nazivom Istorija čokolade objašnjavaju i tumače kako se od realnosti proučenih činjenica o jednoj temi dolazi do rada koji je apstraktan u smislu svoje prirode, ali ne i u svom značenju. Tema Istorija čokolade za ove radove predstavlja neformalan okvir, jer zapravo govori i o čokoladi i o istoriji čokolade na indirektan način, pre svega zbog načina na koji je slikarski materijal predstavljen.




Motive za slike trebalo je izabrati među ključnim momentima iz priče o stvaranju kulta čokolade koji bi mogli da pomognu u stvaranju prizora dovoljno izdvojenih da prave sadržaj koji je lako mogao da se transponuje u moju likovnu priču.




Sadržaj slika i crteža novog ciklusa radova zahtevao je i segment istraživačkog tipa. Istraživanje je podrazumevalo pronalaženje i sakupljanje istorijskih činjenica vezanih za istoriju čokolade. Parafraziraju se portreti istorijskih ličnosti vezanih za istoriju čokolade koji su predstavljeni na delima koja zauzimaju mesto u istoriji umetnosti.


Istorijske činjenice i vizuelni primeri istih pomogli su u formiranju sadržaja koji je prezentovan na radovima novog ciklusa.


 


 


Goran Jureša je rođen je 1973. u Beogradu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2002. godine na Odseku slikarstva. Magistrirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2002. godine. Od 1996. izlaže samostalno i učestvuje na velikom broju kolektivnih izložbi. Tokom 2003. ostvaruje rezidencijalni boravak u Centre Europeen d’Actions Artistiques Contemporaines u Strazburu, a 2004. i 2005. u Cité des Arts u Parizu. Dobitnik je WUS AUSTRIA stipendije i nekoliko nagrada. Zaposlen je kao docent na Departmanu za grafičko inženjerstvo i dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, gde mu je 2007. prihvaćena tema doktorske disertacije pod nazivom «Uticaji avangardnih pokreta XX veka na dizajn danas», pod mentorskim nadzorom prof. dr Irine Subotić.


Samostalne izložbe:

2010. Galerija Zvono, Beograd

2008. Galerija Zvono, Beograd

2004. Likovna galerija Kulturnog centra Beograda, Beograd

2004. Centar za vizuelnu kulturu Zlatno oko, Novi Sad

2000. Galerija Zadužbine Ilija Milosavljević Kolarac, Beograd

2000. Galerija SULUV-a, Novi Sad

1999. Galerija Da, Studentski kulturni centar, Novi Sad

1997. Galerija Hol, Akademija umetnosti, Novi Sad

1997. Galerija Hol, Akademija umetnosti, Novi Sad

1996. Galerija Hol, Akademija umetnosti, Novi Sad

1996. Galerija The Club, Subotica


Nagrade, stipendije, rezidencijalni boravci:

2005. Cité des Arts, Pariz, Francuska; Rezidencijalni boravak umetnika (septembar - oktobar 2005.) 2004. Cité des Arts, Pariz, Francuska; Rezidencijalni boravak umetnika (maj - jun 2004.)  2003. Centre Europeen d’Actions Artistiques Contemporaines, Strasbourg, Francuska; Rezidencijalni boravak umetnika  2001. WUS AUSTRIA Scholarship 1999. Specijalna nagrada žirija za slike na V salonu mladih, Palata Stefaneum, Sremski Karlovci 1998. Godišnja nagrada Akademije umetnosti u Novom Sadu za crtež  1998. Nagrada Akademije umetnosti za najbolji seminarski rad:  «Ekspresionizam Oskara Kokoške»  1997. Nagrada Akademije umetnosti u Novom Sadu za postignute rezultate na polju umetnosti


 


Datum objavljivanja: 09.02.2012.