Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Goodbuy childhood Jelene Šalinić Terzić

U četvrtak, 22. aprila, 2010. godine u 20 časova u Gradskoj galeriji Požega, otvara se samostalna izložba Jelene Šalinić Terzić, pod nazivom, "Goodbuy childhood". Izložba traje do 12. maja.

 


"Goodbuy childhood" Jelene Šalinić-Terzić je ciklus crteža koji govori o melanholiji, ali ne i sentimentalnosti. U njemu je umešno prizvano ciljano autoisčitavanja instance deteta koje je i sada u umetnici kao i u svakome od nas, iako mu lik odista više nije vidljiv jer ono više ni nema sopstveni lik. Tu su ipak uspomene, selektivno sećanje, kockice regeneracije situacija, koje su kao realne celine nestale u maglinama zaborava, a ipak ostale da egziliraju u osećanjima koja prijaju ili možda izazivaju nelagodu. Takve situacije, krcate sopstvenim unutrašnjim pravilima i čak samosvojnim bivstvovanjima, na ovoj izložbi stoje/pulsiraju/hodaju u nazad u crtežima velikog formata rađenih olovkama u boji i grafitom. To je za Jelenu Šalinić-Terzić već više godinama unazad postao deo jasno definisanog likovnog rukopisa. Lični, pažljivo odabrani artefakti kao heroji tih situacija govore nama, posmatračima crteža o samoj umetnici ali i o nama samima, što je isto, a uistinu su postojali nekada pored nje ili pak nisu, što je nebitno. (Marko Terzić)


Jelena Šalinić-Terzić, rođena 1976. godine u Kraljevu. Srednju umetničku školu „Đorde Krstić“  završila je u Nišu kao đak generacije. Na Fakultetu likovnih umetnosti (odsek slikarstvo, Beograd) diplomirala je 2000. godine u klasi profesora Anđelke Bojović, proglašena je za studenta generacije. Magistrirala je 2003. godine kod istog profesora. Zaposlena je kao asistent na predmetu crtanje i slikanje, na Filološko-Umetničkom fakultetu u Kragujevcu (FILUM). Član je ULUS-a od 2001. godine. Izlagala veliki broj puta samostalno i grupno u zemlji i inostranstvu. Dobitnik brojnih nagrada za svoj rad.


 


Datum objavljivanja: 21.04.2010.