Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Goethe-Gerila: Generacija #04

Četvrta generacija Goethe-Gerile predstaviće rezultate celogodišnjeg rada u Savamali u okviru projekta Urban Incubator: Belgrade na završnoj, zimskoj izložbi čije je svečano otvaranje u nedelju 15. decembar u Goethe-Institutu sa početkom u 19 časova.


 


Posetioce ove multimedijalne izložbe očekuju zanimljivi audio i video materijali i fotografije nastale u okviru boravka i realizacije projekata u Savamali: Street-art Savamala, Zlatne ribice Savamale, Intervjui, Lice Savamale, Sećanja, Druga perspektiva, Projekat Simfonije, EU program „Mladi u akciji“: Kulturni inkubator Savamala, Otvorena biblioteka: de>konstrukcija.



Pored projekata realizovanih u Savamali na izložbi će moći da se vide ilustracije mladog ilustratora Vanje Bikala, nastale tokom njegovog boravka u Štutgartu u okviru projekta Keep strolling Stuttgart.



Na otvaranju će između ostalog nastupiti duo Ljubica Damčević, violina i Katarina Ranković, klavir, čija je autorska muzika inspirisana projektom Goethe-Gerile pod nazivom „Simfonija Savamale“. Takođe će moći da se čuje i kompozicija Robina The Foga, BBC-producenta iz Londona i umetnika koji se bavi zvukom, koja za osnovu ima jedan deo tog istog materijala.



Izložba fotografija će trajati do februara 2014.



U decembru je odabran novi tim Goethe-Gerile koji će biti aktivan u Savamali tokom 2014. godine.



 O Goethe-Guerilla i Savamali



Goethe-Gerila (Goethe-Guerilla) nastala je 2010. godine na inicijativu Goethe-Instituta u Beogradu. Neobično ime sadrži dva na prvi pogled suprotstavljena pojma – „Goethe“ predstavlja instituciju, „Gerila“ je simbol slobodne akcije. Oni predstavljaju grupu mladih ljudi između 20 i 25 godina  koji kao simbol zajedničkog kreativnog prostora  u saradnji sa Goethe-Institutom osmišljavaju, organizuju i ostvaruju kulturne programe sa ciljem da mladima približe nemačku kulturu na drugačiji i direktniji način, istovremeno oživljavajući sopstvenu kulturnu sredinu  podsticanjem pozitivne promene aktivnijim  pristupom. Zajednička tema Goethe-Gerile je grad kao kreativni javni prostor u čijem oblikovanju učestvuju svi građani.



Grupa  „Gerilaca“ iz Beograda od prošle godine odlučila je da svoje aktivnosti usredsredi na područje Savamale i projekat Urban Incubator:Belgrade. Namera je da se kroz projekte i radionice u Savamali, a u saradnji sa ljudima koji tu žive, proširi svest o ovom značajnom i zapostavljenom delu grada i značaju participacije samih stanovnika  ovog, nekada trgovinskog,  centra grada Beograda.

Više informacija možete naći na:



FB: https://www.facebook.com/goethe.guerilla



Urban Incubator: Belgrade: http://www.goethe.de/ins/cs/bel/prj/uic/prj/ggu/srindex.htm



Blog: http://blog.goethe.de/urbanincubator/archives/128-Goethe-Guerilla-04-Savamala.-Exhibition-of-photo-,-audio-and-video-works.html



Goethe-Institut: http://www.goethe.de/ins/cs/bel/kul/sup/013/uib/sr12019164.htm



Datum objavljivanja: 14.12.2013.