Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Godine neorealizma

Izložba Godine neorealizma – smernice italijanske fotografije prvi put, ne samo u Beogradu, već u ovom delu Evrope, predstavlja italijanski fotografski neorealizam, podjednako važan kao i onaj na filmu i književnosti

 


GODINE NEOREALIZMA - Smernice italijanske fotografije

Kuturni centar Beograda - Likovna galerija i galerija Artget   3 – 28. februar 2010.

Otvaranje izložbe: Galerija Artget, Trg Republike 5/I, sreda, 3. februar u 19 sati 


Autori: Enriko Baći, Enco Bevilakva, Karlo Bevilakva, Aldo Beltrame, Mario de Bjazi, Alesandro Brembila, Đani Borgezan, Pjerđorđo Branci, Đuzepe (Bepi) Bruno, Đani Berengo Gardin, Pjetro Donceli, Mario Đakomeli, Alfredo Kamiza, Trankvilo Kaziragi, Mario Kataneo, Čezare Kolombo, Luiđi Kroćenci, Fosko Maraini, Nino Miljori, Enriko Paskvali, Federiko Patelani, Serđo del Pero, Franko Pina, Fulvio Rojter, Enco Selerio, Toni del Tin, Stanislao Fari, Ernesto Fantoci, Feručio Feroni, Mario Finokjaro


Izložba Godine neorealizma – smernice italijanske fotografije prvi put, ne samo u Beogradu, već u ovom delu Evrope, predstavlja italijanski fotografski neorealizam, podjednako važan kao i onaj na filmu i književnosti. Pojam italijanskog neorealizma najčešće se povezuje s filmskom umetnošću (L. Viskonti, V. de Sika, A. Latuada, R. Roselini), a beogradska publika će sada imati jedinstvenu priliku da se posredstvom 200 fotografija tridesetak italijanskih autora različitih izraza, na celovit, studiozan, ali i atraktivan način, upozna sa celinom italijanskog neorealizma u mediju fotografije.


U fotografskoj umetnosti neorealizam označava grupaciju i pokret nove generacije italijanskih fotografa koji su sa snažnim socijalnim i kritičkim angažmanom nastojali da izraze novu italijansku stvarnost nakon 1945. Fotografija postaje dokument jedne epohe koji se o teškoćama svakodnevnice, kao što su zaostalost zemlje i njen provincijalni duh, neugodna prisutnost klera, licemerne navike, nametljivi oblici politike i nazadnjaštvo – ne izražava ravnodušnim prihvatanjem i pesimizmom, već različitim iznijansiranim tonovima od satire do dobrodušne ironije. Ona ukazuje na lepotu egzistencije u perspektivi promena i novog društvenog poretka. Grupe La Bussola (1947) i La Gondola (1948) nastojale su da fotografiju odvoje od potrošnog fotožurnalizma i da posredstvom nje, autentičnim jezikom socijalno angažovane umetnosti, progovore o stvarnim mukama italijanskog naroda u ovom presudnom razdoblju. Sve to italijanski fotografski neorealizam svrstava u značajno poglavlje opšte istorije fotografije.


Fotografije su u vlasništvu „Centro Italiano della Fotografia d'Autore“, iz Bibiene (Italija), a izložbu su koncipirali Fulvio Merlak, Klaudio Pastrone i Đorđo Tani.

Treba istaći da je reč o regionalnom projektu koji u partnerskom odnosu realizuju šest uglednih institucija: Foto-galerija Lang (Samobor), Batana - Centar vizualnih umjetnosti (Rovinj), Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (Zagreb), Muzej savremene umetnosti Vojvodine (Novi Sad), Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (Banja Luka) i Kulturni centar Beograda. Upravo činjenica da se izložba realizuje kao zajednički projekat ovih istaknutih institucija u regionu daje mu posebnu dimenziju, jer u skorašnjoj prošlosti nije bilo neposrednog udruživanja i slične saradnje na ovom nivou i sa tolikim brojem partnera u regionu.

Kulturni centar Beograda uz izložbu organizuje niz pratećih programa. 




Likovna galerija i galerija Artget Četvrtak, 4. februar 

18.00 - stručno vođenje kroz izložbu GODINE NEOREALIZMA: smernice italijanske fotografije - Želimir Koščević, istoričar umetnosti, programski savetnik Foto-galerije Lang, Samobor (Hrvatska)

Dvorana KCB, Kolarčeva 6 Utorak, 16. februar 19.00 - Italijanski neorealizam na filmu

govore: Dušan Makavejev, Slobodan Šijan, Nebojša Popović

20.00 - film: Čudo u Milanu (Miracolo a Milano), 1951 - r. Vitorio de Sika

Četvrtak, 17. februar

19.00 - film: Bez milosti (Senza pietà), 1947 - r. Alberto Latuada

21.00 - film: Probisvet (Il bidone), 1955 - r. Federiko Felini

Petak, 18. februar

19.00 - film: Gorak pirinač (Riso amaro), 1948 - r. Đuzepe de Santis

21.00 - film: Gde je sreća? (Dov`è la libertà?), 1954 - r. Roberto Roselini




Radno vreme galerija: 10 –20 sati; ponedeljkom zatvoreno.


Portfolio Kulturni centar Beograd


 


Datum objavljivanja: 29.01.2010.