Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Glasajte za Al Paćina

U utorak, 16. februara u 19 časova u KC Reks, Jevrejska 16, održaće se Projekcija video radova i predstavljanje projekta Votez Al Pacino uz razgovor na temu savremenih ekskluzija i mogućnostima umetničkog angažmana

 


Votez Al Pacino (Glasajte za Al Paćina) je zajednički projekat umetnika Tiaga Hackea i Martine Borrut. Inicijalno nastaje u okviru grupnog projekta studenata Fakulteta vizuelnih umetnosti (École nationale supérieure des Beaux-arts/ENSBA) u Parizu, Drancy / Bobigny - Umetnost i memorija, vođenog od strane profesora i umetnika ENSBA-e Vensana Barea (Vincent Barré).




La citté de la Mouette (Naselje muka) u Dransiju (nekada logor) i železnica stanica u Bobiniju (sa koje su tokom drugog svetsog rata Jevreji iz Francuske deportovani prema Aušvicu), mesta su od izrazite istorijske važnosti, nedavno i zvanično proglašena za spomen-lokacije. Tokom poslednje dve godine, petnaest studenata i diplomiranih studenata škole ENSBA, učestvovali su u mnogostrukim diskusijama i susretima sa značajnim umetnicima, arhitektama, urbanistima, teoretičarima, režiserima i opštinskim zvaničnicima, kroz koje su postavljana pitanja urbanističkih razvoja lokacija koje nose tako veliku težinu društvenih memorija, kao i pitanja mesta i mogućnosti umetnika u tretiranju ovakve memorije. U projektu Votez Al Pacino, Tiago Hacke i Martina Borrut se bave ekskluzijom savremenog društva, koju susreću u jednoj od poseta stanice u Bobiniju, gde nailaze na deportacije njenih novih stanovnika, Roma. U svom pristupu se odlučuju da koristeći široko dostupan medij videa ustupe reč Romima i time daju šansu formiranju drugačijih razumevanja. Tako nastaje Gadje Productions, video produkcija "za Rome i sa Romima", Tiaga Hackea i Martine Borrut. U okviru ove produkcije, pored serije video radova Votez Al Pacino, koja predstavlja projekat u permanentnom razvoju, poseban segment čini i određen broj dokumetarnih video radova, i internet blog Canal Rrom, koji ima za cilj da dokumentuje i distribuira aktuelnosti zajednice Roma, prevashodno na široj teritoriji Pariza i Francuske. Pored toga, njihov angažman uključuje i niz promotivnih videa snimljenih za potrebe nevladinih organizacija koje se zalažu za prava Roma, snimanje u svrhu medijske distribucije skupova organizovanih u znak protesta protiv nedavnih deportacija Roma iz Francuske, kao i direktno učešce u pregovorima sa zvaničnicima opšitna, vezanih za dodelu mesta boravišta određenom broju članova Romske zajednice.




Nakon projekcije video radova i predstavljanja projekta Votez Al Pacino, u prisustvu autora će biti organizovan razgovor na temu savremenih ekskluzija i mogućnosima umetničkog angažmana i tretmanu istih.


 


Datum objavljivanja: 14.02.2011.