Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Gde svi ćute one govore

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 8. maja 2015. godine, u 19 časova biće otvorena izlozba pod nazivom GDE SVI ĆUTE ONE GOVORE - Gusle Etnografskog muzeja u Beogradu i Guslarskog društva Petar Perunović Perun iz Zrenjanina.


 


Izložba Gde svi ćute one govore - Gusle Etnografskog muzeja u Beogradu je gostujuća izložba iz ove Ustanove kulture od nacionalnog značaja ciji je autor Miroslav Mitrović, viši kustos-etnolog. S obzirom na to da se u Zrenjaninu tokom maja meseca odrzava Festival guslara Srbije, ova izložba je u Narodnom muzeju Zrenjanin prilagodena manifestaciji i samim tim dopunjena. Zato je poseban segment izložbe posvecen Guslarskom društvu Petar Perunović Perun iz Zrenjanina, a autor ovog dela postavke je Branka Babić, kustos-etnolog.



Etnografski muzej je prvi put od svog osnivanja izložio i predstavio javnosti odabrane gusle iz Zbirke narodnih muzickih instrumenata, a prvo gostovanje ove izložbe je upravo u Narodnom muzeju Zrenjanin. Etnografski muzej je izdvojio oko 50  gusala iz svoje zbirke, sakupljanih od sredine 19. veka do danas.



U sklopu ove izložbe predstavljena je i postavka posvećena Guslarskom drustvu Petar Perunović Perun iz Zrenjanina. Na postavci su izložene gusle clanova Društva, nošnja dinarskog tipa, kao i gusle u začetku i alat za izradu ovog muzičkog instrumenta.



Izložba će biti otvorena za posetioce do 6. juna 2015. godine, a nadlezni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Branka Babić, etnolog.


 



Datum objavljivanja: 04.05.2015.