Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Gaženje

"Gaženje“, izložba streetart umetnika, od 5. maja do 11. maja, svečano zatvaranje sreda 11. maj u 20h.


 


Izložba će okupiti najbolje ulične umetnice i umetnike sa domaće scene, a galerija će se tokom stvaranja izložbe transformisati u svojevrstan urbani prostor u kome ulični umetnici inače stvaraju.



Izraz „gaženje“ jeste kolokvijalni izraz koji koriste ulični umetnici i odnosi se na čin kada se preko već postojećeg rada iscrta nešto novo – to je, moglo bi se reći, prirodan proces na ulici. Ponekad se „gazi“ zbog nedostatka prostora, ponekad zbog rivaliteta, a katkad možda i iz čiste potrebe za uništavanjem. Ali „gaženje“ simbolizuje mnogo više od toga.



„Gaženje“ je stvarno i preneseno. Dešava se svakog dana u različitim kontekstima. Spolja i iznutra – u umetnosti, ali i u samom umetniku, u životu, svakome i u svakome od nas. Gazi se stvaralaštvo, nestaje pod teretom vandalizma. Gaze se misli, ideje, simboli, reči, slike, trud, talenat, uspomene, ljubavi, maštanja. Gazi se pravo na slobodu, na izražavanje, na stav, na izbor, pravo na Grad, na ulicu, na umetnost.



Koncept izložbe je osmišljen sa idejom da pozove sugrađanke i sugrađane da učestvuju u „Gaženju“, da se uključe u kreativno-aktivistički proces umetnica i umetnika koji će stvarati u galeriji „O3one“ (Uzun Mirkova 10) od 5. do 10. maja i da zajedno sa njima crtežom ili rečima, daju svoje viđenje pojma „gaženje“. Svi koji žele su pozvani da dopune nečiji rad, crtaju pored, preko, ili da podele u pisanoj formi sa drugima svoje opservacije na temu izložbe, da kažu slobodno, bez cenzure, kako se osećaju – ko ih i šta „gazi“ i da daju predloge kako osloboditi grad – „gaženja“.



Šta je sve nastalo tokom procesa stvaranja „Gaženja“ u kome će učestvovati: ARTEZ, BONG, DAS DROGEN, JANA, JUNK, LINNCH, LOTREK, MASTER, MONSTA, MUPOCK, NIKOLA, SLESH, TKV, WONY i WUPER, u saradnji sa publikom, biće otkriveno 11. maja u 20 časova.


 



Datum objavljivanja: 05.05.2016.