Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Galerija DOB

Od 5. do 17. januara, 2010. godine u Galeriji Doma omladine Beograd, održava se grupna izložba fotografija. Autori: Marko Stamatović, Predrag Delijević, Snežana Mirotić i Zoran Pantelić

 


Zoran  Pantelić - "Zvuci odlaska"

Slike Zorana L. Pantelića nas vode kroz okamenjeni svet zaustavljenog pokreta u pokušaju da dešifrujemo zagonetku paralelne stvarnosti, onog što ne vidimo i samo naslućujemo. Ovaj univerzum polomljenih pa ponovo sastavljenih fragmenata svedoči o komplikovanoj mehanici nevidljivog postojanja i beskrajnim mogućnostima tumačenja veza koje ga drže na okupu. Pojedini delovi sistema sami uspostavljaju alhemijske odnose sa samo naslućenim  svetovima i izvlače na videlo nove elemente iz tame nepostojanja.


U pozadinu je utkana stara priča o prirodi vremena i uzaludnosti svih pokušaja da se ono kontroliše. Krajnje ishodište svih nada i očekivanja, smrt, truljenje i raspadanje oblikuju stvarnost koju ne zelimo da vidimo. Praćenjem rastakanja nekad obećavajućih formi, tražimo trenutak u kome nestajuće prikazuje svoj pravi lik i odlazi u nepostojanje. Kroz fiksiranu sekvencu slučajnog trajanja, dobijamo bitku u izgubljenom ratu protiv entropije i povratka u ništavilo. Lakoća sa kojom se lažna stvarnost dekomponuje pred našim očima, očarava i poziva da je zabeležimo i obznanimo...


Snežana Mirotić  - "Poruke na putu"

Serija fotografija "Poruke na putu"  rađena tokom poslednje dve godine beleži fragmente ili uzorke realnosti dobijene zumiranjem mikro plana različitih površina i materijala. Ovaj opus preslikava unutrašnji doživljaj strukture, boje, svetlosti i senke, formirajući utisak apstraktne slike na liniji minimalizma i enformela.




Marko Stamatović – "Reforma"

Postavka je tako osmišljena da ne dozvoli gledaocu razumevanje poruke "na prvu loptu", nego da zahteva od njega neku dozu radoznalosti i istraživanja a samim tim i način slobodnijeg razmišljanja nebi li došao do suštine. U postizanju tog cilja, poslužio sam se trenutnim skretanjem pažnje od osnovnog značenja samih fotografija, da bi u toku samog procesa razmišljanja  i konačnog dolaska do osnovne ideje i suštine, poruka izložbe bila što jasnija i potpunija.


Petar Delijević

Serijom fotografija postize se postupkom kadriranja efekat, tranformacije zardjalih i zastarelih radijatora u zive forme zenskog tijela.U fotografijama zardjalih i ugasenih radijatora kadriranih tako da nedvosmisleno potsecaju na forme zenskog medjunozja.rezultat  je svojevrsna prezentacija segmenta tijela kroz zapustene predmete koja problematizuje zensko tijelo samom recepcijom njegovog vizuelnog identiteta.


 


Datum objavljivanja: 06.01.2010.