Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Gabina Farova & Dragan Pavlović: U kaleidoskopu

Galerija Artget, Trg Republike 5/I, od 5. do 28. februara, izložba fotografija pod nazivom, " U kaleidoskopu", autora, Gabine Farova i Dragana Pavlovića. Iz selekcije Aleksandra Kelića, umetničkog direktora galerije Artget u 2014. godini.


 


Gabina Fárová i Dragan Pavlović su „spolužaci“, to jest kolege sa fakulteta. Studirali su fotografiju na FAMU (Akademija za film i televiziju) u Pragu krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina XX veka. Nakon studiranja život svakog od njih vodi svojim putem da bi ponovo „ukrstili“ misli i ideje 2015. godine u galeriji Artget na izložbi U kaleidoskopu.



Za Gabinu Fárovu kaleidoskop nije nova stvar jer su njene fotografije nastale između 2000. i 2002. godine. Stalne teme u njenom radu –žena, portret i akt – ovde su našle svoju izlomljenu sliku, koja defragmentira poznato u apstraktno, čulno, uzbudljivo i ponekad nejasno… Sve fotografije snimljene su klasičnom crno-belom tehnikom, što ide u prilog tezi da su plod impulsivnog i intuitivnog eksperimenta u kome je sam rezultat podređen procesu rada. Dragan Pavlović ima drugi pristup, drugu temu, drugu tehniku. Njegove fotografije su nastale prošle godine. On fotografiše urbane prizore, multiplicira ih i spaja u nove celine od četiri dela. Tehnika je digitalna, fotografije su u boji. Uobičajeni, svakidašnji detalji urbanog pejzaža ovim umnožavanjem postaju svojevrstan foto-dizajn koji funkcioniše na nivou znaka. Nekad apstraktnog, čisto likovnog ali intrigantnog, a nekad simboličnog ili čak organskog.

(Iz teksta mr Ivane Tomanović Multiplicirana vizija)


 


 



Datum objavljivanja: 04.02.2015.