Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

F.R.A.C.

U sredu, 23. juna od 13 - 17 časova održače se predstavljanje francuske mreze Regionalnih fondova savremene umetnosti (F.R.A.C. ) i razgovor o mogucnostima razmene i saradnje. Kulturni centar Beograda, Galerija ARTGET, Trg Republike 5/I

 


Učestvuju:  Aleksandar Bon, direktor FRAC Poatu Sarent sa sedištem u Marseju (Alexandre Bohn, FRAC Poitou Charentes (www.frac-poitou-charentes.org),  Jan Ševalje, umetnički direktor multidisciplinarnog umetničkog centra Confort Moderne, Poatje (Yann Chevallier ( www.confort-moderne.fr) i clan Saveta F.R.A.C. Poatu-Sarent,  predstavnici Grada Beograda, Repiblike , institucija i organizacija koje se bave savremenom vizuelnom umetnošću, kao i nezavisni istoričari umetnosti i kustosi iz Beograda i Srbije.

 

Moderatorka: Darka Radosavljević Vasiljević

Simultani prevod je obezbeđen. 



 

Ministarstvo kulture Francuske i Regionalni saveti su 1982. doneli odluku, u okviru Zakona o decentralizaciji, da se u svakom regionu osnuje jedan Regionalni fond za savremenu umetnost (FRAC). Prvobitna ideja je bila da se savremena umetnost učini dostupnom najširoj publici na celoj teritoriji zemlje. FRAC-ovi su udruženja koja podjednako finansiraju Ministarstvo kulture i regioni, a osnovani su s ciljem da se:

formiraju kolekcije umetnickih dela savremene umetnosti (regionalne, nacionalne i internacionalne); uspostavi nasleđe savremene umetnosti u regionu i podrži stvaranje kolekcija

obezbedi difuzija tih dela promovisanjem i podržavanjem savremeneog stvaralaštva (pozajmljivanje dela, organizovanje i ustupanje izložbi partnerskim institucijama)

senzibiliše i stvori nova, raznovrsnija publika naklonjena savremenoj umetnosti; da se javnost edukuje o širim pristupima savremenoj umetnosti uspostavljanjem stalnih aktivnosti: medijacije, konferencije, susreti sa umetnicima, seminari, simpozijumi (edukativni, posebno školski program je vazan element strategije).  


Nakon dvadeset godina, napravljen je značajan pomak: zbir svih kolekcija je 20 000 umetnickih dela 5 000 autora, a misije FRAC-a su se značajno proširile. Misija stvaranja kolekcije i dalje postoji, ali danas se javljaju složeniji problemi, jer 500 do 3 000 dela u svakom FRAC-u zahteva novu logistiku. Uz to, oni danas imaju izložbene prostore, pedagoške sale, boravišta za umetnike i predstavljaju strukture kojima je teže upravljati. Današnji FRAC-ovi, takozvani FRAC-ovi druge generacije, bliski su muzejima po tome što se bave prikupljanjem, čuvanjem i zaštitom umetničkih dela, ali su istovremeno bliski i umetničkim centrima po svojoj politici privremenih izložbi i produkcije, čime takođe nastavljaju prvobitnu, na međunarodnom planu originalnu trostruku misiju – prikupljanje, difuzija i senzibilizacija.


Datum objavljivanja: 22.06.2010.