Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Fototeka Muzeja istorije Jugoslavije

U petak, 1. jula u 20h u Centru za fotografiju, održaće se predavanje: Fototeka Muzeja istorije Jugoslavije, predavač je Ivan Manojlović. Posetioci će imati prilike da više saznaju o nastanku, čuvanju i korišććenju ovog specifičnog foto-arhiva. Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića


 


Posetioci će imati prilike da više saznaju o nastanku, čuvanju i korišććenju ovog specifičnog foto-arhiva. Od svog nastanka, neposredno nakon II svetskog rata, do Titove smrti, kada se Fototeka "zatvara", zvanični fotografi predsednika SFRJ će fotografskom kamerom zabeležiti skoro sve važne momente u životu Josipa Broza Tita. Istovremeno, sistematičnim dokumentovanjem i evidentiranjem, Fototeka predstavlja vizuelni izvor za proučavanje istorije većeg dela druge polovine XX veka.



 

Kome je ova kolekcija fotografija bila namenjena i čemu je služila? Da li, pored dokumentarnih, Fototeka čuva i neke "druge" fotografije? Ima li, danas, prostora za nova čitanja fotografija, onih autora koji su uglavnom smatrani službenicima? Može li se govoriti o slobodnom umetničkom prostoru tamo gde je očekujemo da je cenzura najdelotvornija? Na koji način se Fototeka danas koristi i kakav izvor informacija pruža istraživačima?



Ovo su neka od pitana koja pokreću niz tema, vezanih, kako za fenomen fotografskog arhiva Muzeja istorije Jugoslavije i njegove revizije, tako i za značaj i funkciju fotografkog arhiva uopšte, kao bitnog mehanizma očuvanja kulturnih i istorijskih nasleđa.





Ivan Manojlović je diplomirao na katedri za istoriju umetnosti, Filozofskog fakulteta u Beogradu. Tokom redovnih i doktorskih studija bavio se temama iz polja savremene umetničke fotografije. Od 2008. godine zaposlen je u Muzeju istorije Jugoslavije, kao kustos-koordinator projekata.


 



Datum objavljivanja: 28.06.2011.