Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Fotosinteza Marka Radosavljevića

U Kulturnom centru Beograda, u Galeriji ARTGET (Trg Republike 5/I) u utorak, 7. jula u 20 sati biće otvorena izložba fotografija "Fotosinteza" autora Marka Radosavljevića. Izložba traje do 29. jula.

 


FOTOSINTEZA -  Marko Radosavljević  (2006-2009)


Između svih načina da se nađe zajednički imenitelj, nekada je dovoljno primetiti da on već postoji.

Svetlost je oduvek bila tu, sa njom je počeo život.

Bez umetničkih ili profesionalnih pretenzija, Marko je nekoliko proteklih  godina proveo prateći trag tog svetla svojim digitalnim fotoaparatom.

Na tom putu su nastale fotografije različite koliko se i život razlikuje od trenutka do trenutka. Nekada je emocija, nekada senzacija, nekada tišina, nekada smeh, nekada samo čovek, nekada je taj čovek prijatelj ili dete. Ipak, sve što se našlo pod svetlom ovih fotografija pre svega je u jednom trenutku bilo blisko i bitno autoru. Zato je sačuvano u svoj svojoj slobodi i pravu da bude jedinstveno – pastirski pas je pojurio neznance u džipu, neko je pustio glas u planini, dobroćudni dečak je zauzeo pozu prekaljenog borca, skulptura je oživela u plavičastom plamenu svoje duše a krave su se tu zatekle sasvim slučajno. I sve to je bilo neponovljivo zanimljivo kao što je i život neponovljiv.

Dva puta možeš stati u istu reku samo ako vratiš pogled na fotografiju.

Iako je Marko profesionalni fotograf, ovo je serija privatnih fotografija. To su slike sa putovanja, druženja, slike za Facebook, slike dece, slike radova... Običan album digitalnih fotografija.

Ali to je Markov album. Zato, hteo on to ili ne, sve ove slike otvaraju vrata u bezbroj dimenzija koje umetnost poseduje.

Tako je to kad se igraš sa svetlom.


Janko Pavlović


Marko Radosavljević je rođen 1976. godine u Beogradu. Fotografijom se bavi od najranijeg detinjstva. Poslednjih pet godina je svoj najdraži hobi pretvorio u profesiju. Osnivač je i vlasnik fotografskog studija "Lens Art". Živi i radi u Beogradu.


Izložba Marka Radosavljevića  biće otvorena do 29. jula 2009.

Radno vreme Galerije je od 12 do 21 sat, svakog dana sem ponedeljka.


Portfolio Kulturni centar Beograda


Datum objavljivanja: 03.07.2009.