Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Fotografije Srđana Veljovića

U četvrtak, 6. decembra u 19. sati u Srečnoj galeriji SKCa Beograd, otvara se samostalna izložba fotografija autora Srđana Veljovića. Izložba traje do 16. decembra, 2012. godine.


 


Serija fotografija koja u respektabilnom vremenskom opsegu prati nastupe i rad grupe Jarboli. Kao takva, čini vidljivim promene aktera fotografija, a takođe i način fotografisanja. Upoređujući ove procese i njihovu međuzavisnost otvara se mogućnost za sveobuhvatnije sagledavanje vremena u kome su se odvijali. Kontinuitet - ključna reč. 


Jarboli su beskompromisnim i jasnim pristupom stvarnosti opisali i opisuju istu sa velikom preciznošću. Bavljenje bazičnim intimnim i društvenim temama, sa didaktičkim elementima, nije put koji vodi do široke popularnosti. I ta, donekle marginalna, ali nesumnjivo autonomna pozicija omogućila je prostor slobode odakle je ispletana priča o svima nama i svakom od nas i to je dragoceno postignuće Jarbola.


Dugogodišnji rad sa Jarbolima omogućio je i intervenciju u samom mediju fotografije i propitivanje pojma dokumentarnosti kao takvog. Koja su to svojstva koja čine da neku sliku smatramo dokumentarnom, tj. da informacije koje iz nje možemo iščitati u dobroj meri odgovaraju situaciji koja je predstavljena. Predložen pristup, fotografisanje dugačkim ekspozicijama, koji čini sliku pomalo ekspresivnom i procesualnom, kao metod koji se ne preporučuje u ovom žanru, čini se na najbolji način ispunjava ulogu i prenosi svu energiju i svojstva performansa Jarbola.


Srđan Veljović


 



Datum objavljivanja: 05.12.2012.