Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Fotografije Martina Kollara

Konferencija "Beyond The Wall" počinje u KC Grad, u nedelju 13. decembra u 18.30 časova otvaranjem izložbe -" European Parliament - Future archive" Martina Kollara, slovačkog fotografa, rođenog u Žilini, Čehoslovačkoj (danas Slovačka) 1971.godine.

 


Kollar je studirao je na Akademiji scenskih umetnosti u Bratislavi na odseku za kameru. Radi  kao freelance fotograf i snimatelj po celom svetu. Jedan od novijih projekata u kojem je učestvovao je film "Kako se kuvala istorija" koji je beogradska publika imla prilike da vidi na ovogodišnjem  filmskom festivalu Slobodna Zona.


Njegove fotografije su  izlagane u mnogim zemljama, uključujući  Maison Europeen de la Photography Paris France, Recontres des Arles in France, Le Château d'Eau Toulouse France,MOCA Shanghai, Guandong museum of art in China, House of Photography u Pragu i Month of Photography u Krakowu, Solunu, Bratislavi i Atini. Član je galerije i agencije VIDENO u Parizu od 2003. Velika nam je čast što otvaramo izložbu Martina Kollara baš u prostoru galerije Evropskog centra za kulturu i debatu GRAD, jer je on i jedan od članova Saveta galerije.


Njegovim fotografijama ne nedostaje humor. Neverovatnom preciznošću uvek  se nađe u pravom trenutku na pravom mestu. Njegove fotografije su dokumentarne, ali na poseban i jedinstven način. Serija fotografija "The European Parliament - Future Archive" pokazuje šta se dešava kada se sistem  promeni iz socijalizma u kapitalizam kombinujući zabrinutost gubljenjem nacionalnog identiteta.


 


Datum objavljivanja: 11.12.2009.