Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Fotografije Ane Kašćelan

U utorak, 16. februara u 19 časova u Galeriji Feniks, Tadeuša Košćuškog 28, otvara se samostalna izložba fotografija autorke Ane Kašćelan, pod nazivom, " Poznanstva - Objektivom protiv otuđenosti ". Izložba će trajati do 27. februara.

 


Ana Kašćelan je rođena 1982. godine u Kotoru. Završila je umetničku fotografiju 2006. godine na Ohio University u Etinsu, SAD. Dobitnica je prve nagrade Columbia University u Nju Jorku za crno-belu sportsku fotografiju, kao i dve nagrade za  feature photograph i za sportsku  fotografiju koje dodeljuje Texas Journalism Association.  Do sada je imala dve samostalne izložbe i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.  Živi i radi u Nasau na Bahamima.


"Fotografije Ane Kašćelan, objedinjene zajedničkim naslovom Poznanstva, objektivom protiv otuđenosti, predstavljaju ljude u njihovom životnom kontekstu, koji, uobličen vizijom autorke, postaje produzetak njihovih bića i indetiteta, i pozornica na kojoj se igra njihova ljudska sudbina.  Fotografije sa Bahama rađene su crno-bijelom tehnikom, dok su fotografije sa Kube u boji.  Odabir crno-bijele odnosno kolor tehnike nije slučajan, već se umjetnica njima poslužila kako bi sačuvala i prenijela autentičnost i  atmosferu  ovih udaljenih krajeva, a još više emocionalni naboj koji nose njeni umjetnički objekti.  Emocija na fotografijama Ane Kašćelan postaje mjerna jedinica ljudskosti, ono što je zajedničko svakom čovjeku.  Posredstvom te emocije, ljudi na ovim fotografijama, iako daleki i drugačiji, postaju bliski, postaju naši poznanici, a njihova se različitost preobraća u sredstvo prepoznavanja i zbližavanja." 


Maja Simonović


Portfolio Galerija Feniks


 


Datum objavljivanja: 12.02.2010.