Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Fotografije Andrea Retondelija i Đorđia Stortija

Izložba fotografija italijanskih autora Andrea Retondelija i Đorđia Stortija, biće održana od 26. do 31. oktobra u foajeu Novobeogradske kulturne mreže (NBKM), Jurija Gagarina 221, Blok 45.


 


Otvaranje izložbe zakazano je za subotu, 26. oktobar u 19 časova u foajeu NBKM.



ANDREA ROTONDELA je rođen 1980 godine i diplomirao je 2004.godine na  Fakutetu istorije umetnosti, Univerzitet u Padovi. Zatim je dobio i diploma iz Akademije lepih umetnosti iz Milana, odsek Komunikacija i organizacija u savremenoj umetnosti, i zaključio je svoje formalno obrazovanje sa Master diplomom menadžmenta Trentino škole iz Toronta. Njegove studije su ga odvele u Australiju gde je posle edukativnog treninga u asocijaciji CDN (Cultural Developement Network – Mteža za razvoj kulture), nastavio da radi za ovu organizaciju u oblasti organizacije događaja i fotografrije, njegove velike strasti. Po povratku u Italiju radio je u Galeriji Manconi u Bergamu kao grafički umetnički-fotograf, a zatim i kao frilenser. Danas, on sarađuje sa fotografom Đorđiom Sortijem za modne magazine, venčanja i unutrašnje fotografije. Od nedavno je akreditovan fotograf za bergamski magazin “UP”.  Iako dosta angažovan, uspeva da među svoje aktivnosti održava redovna predavanja u školi “Associazione SILV”, u školskom Institutu “SISTEMA” , “Ikaros” Fondacija i Institut mode “Moda Luisa Scivales”. Kao deo umetničkog dua “Umberto Rotondellaand” , osvojio je prvu nagradu na konkursu organizovanom od strane kulturnog departmana grada Seriate.



ĐORĐIO SORTI je rođen u Bergamu 1961 godine. Od osamdesetih se bavi fotografijom putujući i skupljajući iskustva širom sveta. Njegov boravak u Tokiju je bio od značaja za njega, zbog upoznavanja sa Manga kulturom iz kojom je kasnije bio inspirisan. Ovako su nastale njegove fotografija Igračaka: serije fotografija malih automobile nastalih tokom njegovog boravka u Japanu.



Kao etnlog, proveo je više od dvadeset godina sakupljajući “neupotrebive” stvari koje su pripadale kolektivnom sećanju svih nas, i istraživao evokativnu moć onoga što fotografija suspenduje iz stvarnosti, moć transformacije fotografije u znak.  Godine 2010. je pozvan da izlaže  u sklopu izložbe posvećene Merlin Monro u Villa Ponti u  Arona, zajedno sa umetnicimakao što su Endi Vorhol, Mimo Rotela i Bart Stern, poslednja dva fotografa koja su uslikala ovu divu.


 



Datum objavljivanja: 25.10.2013.