Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Fonoverzum Vladana Radovanovića

U sredu, 26. januara u 19 sati u Galeriji ARTGET, Kulturnog centra Beograda, Trg republike 5/I, održaće se promocija CD-a dela Vladana Radovanovica, "Fonoverzum".

 


Dvostruki kompakt disk pod nazivom FONOVERZUM sadrži kompletan opus elektroakustičkih ostvarenja Vladana Radovanovića. To je prvi disk te vrste objavljen na ovim prostorima. Zastupljena elektroakustička muzika obuhvata dela nastala u periodu od 1960. do 1997. godine. Jedna kompozicija je realizovana u skromnim, domaćim  uslovima, tri kompozicije su ostvarene u inostranim studijima u Varšavi, Utrehtu i Budimpešti, a sve ostale – u Elektronskom studiju Radio Beograda čije je osnivanje Radovanović inicirao 1971. Nastale tokom tako dugog perioda, razumljivo je da kompozicije pripadaju različitim žanrovima elektroakustičke muzike: konkretnoj, čistoj elektronskoj, mesanoj elektronskoj i kompjuterskoj muzici.

 

O ovom izdanju govoriće:

- vanr. prof. dr. Vesna Mikić na Katedri za muzikologiju FMU u Beogradu

- Biljana Srećković, asistentkinja na Katedri za muzikologiju na FMU u Beogradu, muzički urednik III programa Radio Beograda

- autor doc Vladan Radovanović, kompozitor i višemedijski umetnik, prof. po pozivu na interdisciplinarnim doktorskim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu

Moderator: Ljubica Solunac

 

Vladan Radovanović (Beograd, 1932) je kompoziciju diplomirao na beogradskoj Muzičkoj akademiji, u klasi prof. Milenka Živkovića. Inicirao je osnivanje Elektronskog studija Radio Beograda, kojim je rukovodio od 1972. do 1999. Godine 1993. predlaze projekat i osniva otvorenu grupu SINTUM. Stvara na području muzike, slikarstva, književnosti, novih medija i višemedijske sinteze. Centralno mesto u njegovoj poetici zauzima SINTEZIJSKA UMETNOST. Napisao je preko 200 teorijskih tekstova o muzici i novijim tendencijama u umetnosti. Radio je u studijima u Varšavi (1966), Parizu (1969), Utrehtu (1976) i Budimpešti (1987). Održao je 24 samostalne izložbe, performansa i koncerata u zemlji i inostranstvu. Kompozicije su mu triput predstavljale Jugoslaviju (1969, 1976, 1988) na festivalima Međunarodnog drustva za savremenu muziku (SIMC). Uvršten je u leksikon Srbi koji su obelezili XX vek – pet stotina ličnosti.


 


Datum objavljivanja: 25.01.2011.