Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Flash Sabine Horvat

U utorak, 25. januara u 19 sati u Galeriji Singidunum, Knez Mihailova 40, otvara se izložba keramike, autorke Sabine Horvat, pod nazivom, "Flash". Izložba traje do 4. februara.
.

 


Ideja o ovoj izložbi je nastala tokom protekle 2009. godine kada se obelezavala 400godišnjica od pronalaska Galilejevog teleskopa, te je proglašena međunarodnom godinom astronomije. Izložba se sastoji od nekoliko zidnih instalacija koje predstavljaju svetleće objekte. Zbog same tematike izabran je porcelan kao materijal koji najviše preovlađuje i koji svojom transparentnošću daje izuzetne svetleće efekte.


Akcente u vidu meteorskih fragmenata umetnica je postigla rasparčavanjem kompozicija u kojima se njeni delovi čas udaljavaju od svog središta i čas ponovo vraćaju u celinu. Na površini nastaju čas satenski glatki, čas lomljivo oštri, mat ili sjajni, prskani i pikovani oblici.


Središni deo izlobe je pak magmatski crveni i sjajan.


Porcelanski fragmenti su raspoređeni po crnim drvenim tablama u vidu svetlećih zidnih panoa i na taj način je dobijen još veći kontrast. Mlečno plavi led koji predstavlja zamrznutu materiju beskrajnog hladnog kosmosa je postignut porcelanom koji je naizmenično glaziran transparentnom i tirkiz glazurom uz kombinaciju prskanja bakarne boje oksida po površini. Na nekim mestima su korišćeni i komadići plavog stakla koji svojim zatapanjem daju izuzetan efekat zaleđene kristalne površine. Da bi razbila ovu koncepciju ledenih plavih segmenata, središni pano bi  imao zatapano staklo ali jake crvene i narandžaste boje koji bi asocirao na užarenu unutrašnju masu.


Pored zidnih instalacija predviđena je i video prezentacija koja se sastoji od slide showa fotografija različitih segmenata porcelanskih instalacija slikanih iz više uglova i fotografija plejade zvezda, sve to predstavljeno uz muziku Jean Michael Jarrea i muzike iz filma Odiseja u svemiru.


Zorica Đermanov, istoričar umetnosti, kustos Galerije Singidunum


 


Datum objavljivanja: 19.01.2011.