Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Filo

U utorak 8. maja Galerija Rima kragujevačkoj publici predstavlja slikara Branka Filipovića Fila (1924-1997), najpre promocijom obimne monografije „FILO“ u Galeriji Narodne bibilioteke „Vuk Karadžić“ (17:30), a potom i izložbom Filovih slika u Galeriji Rima (svečano otvaranje u 19 sati).


 


O Filu će se govoriti na promociji monografije koju je 2011. godine izdao Narodni muzej Crne Gore i koja je do sada najsveobuhvatnija studija o ovom umetniku. Knjigu će predstaviti autori dva teksta, Ješa Denegri i Sava Stepanov. Stepanov je za svoj tekst u monografiji odlikovan prestižnom nagradom „Lazar Trifunović“ za najbolji tekst iz oblasti istorije i teorije umetnosti u 2011. godini.


Na izložbi u Galeriji Rima biće predstavljeni radovi iz Filovog najplodnijeg perioda osamdesetih i početka devedesetih godina sa posebnim akcentom na slike velikog formata po kojima je bio najpoznatiji. Deo postavke činiće i radovi koji prizivaju sećanje na njegovu fazu enformela a koje je stvarao poslednjih godina svog života i izlagao u formi poliptiha kako će biti postavljeni i u Galeriji Rima.


Cilj je da se javnost na jedan celovit način upozna sa ličnošću i delom umetnika koji je za života ostvario velike uspehe u Evropi i koga je domaća likovna kritika prepoznala kao jednog od ključnih protagonista slikarstva apstrakcije što je i potvrđeno 1990. godine kada je Filo bio jedini (ujedno i poslednji) jugoslovenski predstavnik na Venecijanskom bijenalu. Filove slike se danas nalaze u najznačajnijim javnim i privatnim kolekcijama u zemlji među kojima su i zbirke Nardonog muzeja i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 07.05.2012.