Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Filmovi Miće Popovića

U sredu, 28. septembra, od 18-21 sati u Kulturnom centru Beograda, u Likovnoj galeriji (Knez Mihailova 6), odrćače se projekcija filmova, Miće Popovića, "Roj", produkcija Avala film, 1966. i "Delije", produkcija Avala film, 1968. Uvodnu reč o filmovima daće Jovan Popović, dramaturg.

 


Filmska produkcija Miće Popovića je sastavni deo njegovog umetničkog delovanja koje se granalo u više različitih stvaralačkih oblasti. Po obrazovanju slikar, istovremeno i pisac koji je objavio više esejističkih, autobiografskih i knjiga kritike (Sudar i harmonije, 1954; Izlet, 1957; U ateljeu pred noć, 1962; Ishodište slike, 1983; Dvevnik, 1996..) Mića Popović je bio i režiser i scenarista koji je radio na filmu i u pozorištu. Njegova filmska ostvarenja nastala od 1963-1970. su: Čovek iz hrastove šume (1963), Roj (1966), Kameni despot (Hasanaginica, 1967), Delije (1968) i Burduš (1970).


Na aktuelnoj izložbi - Vera Božičković Popović, Mića Popović, Lazar Vozarević, Radovi 1958-1966/69, koja se prikazuje kao poslednja u ciklusu „Beogradski enformel“,  sastavni deo postavke čini i film Miće Popovića Čovek iz hrastove šume koga Jelena Stojanović, autorka studije u katalogu/knjizi, apostrifira kao važan događaj u razumevanju i tumačenju slikarskog opusa ovog autora, dovodeći u vezu antiestetiku njegovih enformel slika sa likovnošću njegovih ranih filmova, i, pre svega, retorikom „odvratnog“ u filmskim ostvarenjima.


Za filmove Čovek iz hrastove šume (na postavci izložbe) i film Delije, koji će biti prikazan na filmskoj večeri, može se reći da pripada žanru tzv. „partizanskog filma“ ali sa specifičnim osvrtom na partizansku borbu, borce i ilegalce partizanskog pokreta i četničke jatake, sa neuobičajenim tumačenjem revolucije Drugog rata i ideologije komunističke partije. Druga važna tema kojom se Mića Popović bavi u svojim filmovima (Roj i Hasanaginica) je tumačenje događaja iz nacionalne istorije kroz etičke i moralne portrete ustanika – oslobodioca od turske vlasti i izdajnika, najčešće ženskih likova i preljubnica, u vremenu borbe protiv Turaka i Prvog srpskog ustanka 1804.


Zbog problematizovanja važnih tema iz nacionalne i savremene istorije na neuobičajen način i izvan konteksta proklamovanog ideološkog i mitskog govora filmovi Miće Popovića su dugo vremena bili pod cenzurom, van bioskopskog repertoara i nedostupni javnosti. Ovom prilikom se prikazuju ljubaznošću porodice Miće Popovića.


 


Podaci o filmovima:


Roj, produkcija Avala film, 1966, trajanje 90'


Glavne uloge: Mira Stupica, Danilo Bata Stojković, Bekim Fehmiju, Stojan Asranđelović, Bora Todorović, Olivera Katarina i drugi


Delije, produkcija Avala film,1968. trajanje 77'


Glavne uloge: Ljerka Draženović, Jovan Janićijević, Danilo Bata Stojković i drugi


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 27.09.2011.