Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Festival srpskog podzemlja

Izložba underground umetnosti na Festivalu srpskog podzemljaFestival srpskog podzemlja u organizaciji MH Concerts i Doma omladine Beograda, posvećen je underground kulturi i biće održan u subotu, 21. februara.


 


Pored bogatog muzičkog programa, publika u Domu omladine će biti u prilici da pogleda i zanimljivu izložbu šest underground umetnika, čije radove povezuje muzika. Izložbu će u 17 časova otvoriti jedan od naših najeminentnijih rok kritičara i novinara – Branimir Bane Lokner.



U svom dosadašnjem radu svi umetnici usko su sarađivali sa popularnim underground bendovima, izdavačima kao i fanovima domaće i inostrane underground scene. Na različite načine se bave underground kulturom i inspirisani su tvrđim, nekomercijalnim zvukom. Anamarija Vartabedijan i Marko Ristić izložiće koncertne fotografije, Csaba Nemeth i Vasil Vasev prikazaće svoja dizajnerska rešenja za omote različitih underground izdanja, Danica Bićanić predstaviće se digitalnim slikama inspirisanim pesmom „Noćne šetnje“, benda Borghesia, a David Vartabedijan svojim prepoznatljivim ilustracijama na temu Rokenrol subkulture.





Umetnici/izlagači



Anamarija Vartabedijan



Rođena je 1974. u Beogradu. Magistrala na beogradskom Fakultetu lepih umetnosti. Slikar, grafički dizajner, fotograf i predavač (VŠSS Beogradska politehnika), do sada je priredila 32 samostalne izložbe i učestvovala na

preko 80 grupnih izložbi. Dobitnik je više nagrada iz oblasti likovne i primenjene umetnosti. U proteklih 10 godina je fotografisala preko 300 koncerata u regionu, sarađivala je sa mnogim bendovima, muzičkim listovima i internet portalima. U toku 2014. godine objavljivala je rok fotografije u okviru Hit strane Politikinog zabavnika. Pokretač je projekta Rock Momenti.



www.davidsubrock.com



Danica Bićanić



Rođena je 1985. godine u Novom Sadu. Završila je srednju školu za dizajn "Bogdan Šuput", smer tekstilni dizajn. Diplomirala je 2008. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, likovni odsek - smer vajarstvo u klasi prof. Gordane Kaljalović Odanović. Master studije završila je 2010. godine u klasi iste profesorke.



Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine, a aktivno izlaže od 2006. godine. Imala je četiri samostalne i više grupnih izložbi u Novom Sadu i Beogradu, kao i nekoliko performansa kod nas i u inostranstvu.



Više puta je nagrađivana tokom 2008. godine - najuspešniji diplomski rad na smeru vajarstvo, nagrada Art Klinike "Perspective" za perspektivnog studenta u disciplini vajanje i nagrada Univerziteta u Novom Sadu za postignute vrhunske rezultate u oblasti umetnosti.



www.danicabicanic.com



David Vartabedijan



Rođen je one godine kada su Led Zeppelin rešili da formiraju bend.



Diplomirao je na fakultetu likovnih umetnosti 1992. godine. 1988. godine je pokrenuo fanzin, a posle toga je napisao i objavio preko 1700 tekstova o rokenrolu, što u specijalizovanim magazinima, što u dnevnim novinama, što na raznim portalima. Likovno je opremio preko 50 omota za domaće rokenrol bendove. Uradio je preko 1500 autorskih radio emisija. Imao je dvanest samostalnih i preko 80 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobio je i

nekoliko nagarda u istom polju.



Prošle godine je objavio knjigu „Ilustrovani Rokenrol vodič“ za koju je takođe dobio nagradu na 59. beogradskom Sajmu knjiga. Trenutno uređuje i ilustruje rubriku „Hit strana“ u Politikinom Zabavniku.



www.davidsubrock.com



Csaba Nemeth



Rođen je 1968. godine u Novom Sadu. Završio je srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput” u Novom Sadu, odsek grafike.



Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV), International Council of Graphic Design Associations (ICOGRADA) i World Craft Council (WCC) od 1994. godine. Bio je član nadzornog odbora UPIDIV-a od 2004 do 2008. godine.



U periodu od 1988. do 2000. godine radio je kao tehnički urednik u štampariji Forum u Novom Sadu, a od 2000. do 2004. godine kao grafički dizajner u izdavačkoj kući Prometej u Novom Sadu.



Od 2005. godine osnivač je i vlasnik studia za grafički dizajn i primenjenu umetnost „Dizajn Studio Nemet”. Bavi se grafičkim dizajnom, ilustracijom, veb dizajnom, umetničkom i primenjenom fotografijom i vizualnom komunikacijom. Posebno mesto u njegovom stvaralaštvu predstavlja segment kreativnog angažovanja u žanru heavy metala i rok muzike generalno.



Izlagao je do sada na 3 samostalne i 70 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.



Dobitnik je 16 nagrada za svoje stvaralaštvo iz oblasti grafičkog dizajna, ilustracije i likovne umetnosti.Radovi mu se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Zastupljen je u 6 enciklopedija likovne umetnosti, u enciklopediji grada Novog Sada i u brojnim knjigama, studijama i publikacijama iz oblasti likovne i primenjene umetnosti.



www.facebook.com/design.studio.nemeth



Marko Ristić



Sfera interesovanja i delovanja otišla daleko od zanimanja elektrotehničara automatike, ali tu diplomu i dalje sa ponosom čuva negde u fijoci. Zlu ne trebalo.



Veliki zaljubljenik u rok kulturu i promocijom iste se bavi već 14 godina.



Počeo kao radio voditelj na radio Obrenovcu gde je uređivao i vodio dve emisije. Bio dopisnih raznih fanzina i magazina na teritoriji Balkana.



Sada je urednik i fotograf NOCTURNE magazina, poslednje štampane publikacije koja se bavi rok muzikom. Kamerman i montažer na RTV MAG iz Obrenovca. Fotografijom počeo da se bavi sa željom da prenese atmosferu sa koncerata koje redovno posećuje.



Oficijalni fotograf benda Goblini. Strastveni kolekcionar vinila i CD-ova. I dalje nije siguran kako tačno glasi Omov zakon, ali je siguran da ćete još mnogo koncerata gledati kroz njegov objektiv.



www.facebook.com/zamrznutitonovi



Vasil Vasev



Rođen je 1979. godine u Bugarskoj. Danas živi i stvara u Beogradu.



Bavi se ilustracijom i dizajnom. Osim komercijalnog rada za marketing agencije, radi i artwork za omote albuma i plakate kao i dizajn za majice. Sarađuje sa bendovima i promoterima sa Balkana.



Radio je dizajne za Ragewear kao i bendove: Agnostic Front, Death Before Dishonor,  Terror i Comin Correct.



www.facebook.com/VasseArt


 



Datum objavljivanja: 19.02.2015.