Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Festival Sinestezija

Kako najavljuju osnivači festivala - udruženje Sinestezija i dizajn-studio D Bend - u pitanju je work-in-progress izložba koja će čitavo područje Starog grada Herceg Novog tretirati kao otvoreni galerijski prostor i poligon za umetničke, zvučne i vizuelne intervencije.


 


Od 5. do 12. avgusta u Herceg Novom će biti održano premijerno izdanje festivala Sinestezija.



Kako najavljuju osnivači festivala - udruženje Sinestezija i dizajn-studio D Bend - u pitanju je work-in-progress izložba koja će čitavo područje Starog grada Herceg Novog tretirati kao otvoreni galerijski prostor i poligon za umetničke, zvučne i vizuelne intervencije. Festival Sinestezija pokreće se sa namerom da se na kulturnu i turističku mapu Crne Gore upiše jedan sasvim novi format umetničke manifestacije, posvećen gradu u kome nastaje i novom, kreativnom isčitavanju njegove bogate kulturne istorije. Kao podvučena tema svakog izdanja festivala biraće se neki od momenata iz bogatog kulturno-istorijskog nasleđa Herceg Novog. Prvo izdanje tematski će biti posvećeno originalnosti kroz prizmu karaktera - u novom čitanju antropološkog pojma novljanskih oriđinala.



Oriđinali su konstanta u dugoj istoriji Herceg Novog - svaki od perioda imao je po nekog, ili nekoliko specifičnih likova koji su ušli u kolektivno pamćenje grada, pre svega zbog svojih specifičnih osobina, stavova ili ponašanja. Može se reći da su oni u lokalnom konktestu u najmanju ruku kontroverzna pojava - dok jedan deo lokalnog stanovništva uviđa njihove jedinstvene vrednosti i originalnost, drugi ih se možda srame. Upravo stoga, festival želi da istraži i revalorizuje ovaj važan deo kulturne istorije Herceg Novog, fokusirajući se na suštu originalnost, različitost, autentičnost i lucidnost novljanskih oriđinala - upravo vrednosti koje festival Sinestezija želi da komunicira svojim programom.



Akcenat festivala je na vizuelnim umetnicima. koji će, Uuz podršku Erste Fondacije, festival Sinestezija će, okupiti oko 20 crtača, muralista, ilustratora i autora iz Hrvatske, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, Slovenije i Kosova. Među najavljenim gostima su PekmezMed, Tifani Rubi i NinjaTiger iz Rijeke, Aorta Plus iz Tuzle, Marga iz Skopja, Fuck New Rave, Fat Kid Beny, Kiborz i Weedzor iz Beograda, zatim Shuzan iz Sofije, lokalni predstavnici D Bend, Filip Roca, Nikola Ćurčin i drugi. Ova grupa autora realizovaće niz kolaborativnih akcija tokom sedmodnevnog rezidencijalnog boravka - od iscrtavanja karaktera na totetima koji će biti postavljeni širom Starog grada do izrade nekoliko murala na zidovima i stepenicama Herceg Novog. U galerijskom kontekstu biće upriličena i grupna izložba koja će okupiti radove svih prisutnih umetnika, uključujući i pobednika prvog regionalnog konkursa za dizajn karaktera, koji je objavljen u saradnji sa portalom Designed.rs i traje do 28. jula.



http://www.designed.rs/konkurs/prvi_regionalni_konkurs_dizajna_karaktera



Jedan od centralnih događaja festivala je prvo crnogorsko Paint Club nacionalno takmičenje u crtanju, koje će biti održano 11. avgusta na tvrđavi Forte Mare. Paint Club takmičenja su do sada održana u Austriji, Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Srbiji, Litvaniji i Latviji. Za učešće se mogu prijaviti timovi od po dva crtača (moraju biti državljani CG) koji će tokom ograničenog vremenskog perioda markerima iscrtavati zadati prazan format. Takmičenje 6 timova pratiće i glavni muzički događaj festivala, party u kome će učestvovati Who See i 2BeatOrNot2Beat iz Herceg Novog, A Skitzo/DJ Ahmaad iz Sarajeva i drugi.



http://www.the-paint-club.com



Posetioce Herceg Novog i festivala Sinestezija očekuje i bogat prateći program urbanih intervencija, radionica, video projekcija, fotografskih izložbi ili iznenadnih koncerata na neobičnim lokacijama. Među partnerima festivala su Dis-patch produkcija (ujedno i ko-producent festivala), berlinska Pictoplasma, regionalni MTV, Cicak Akustik, Dečiji dom "Mladost" iz Bijele, Herceg Fest, Fakultet za medije i komunikacije iz Beograda, platforma za dečiju kreativnost KidsPatch, Belgrade Raw i Super Size She, a podršku pored Erste Fondacije pružaju Opština i Turistička organizacija Herceg Novog, kao i Agencija za izgradnju HN.



Tokom nedelju dana trajanja, festival će realizovati svojevrsnu "invaziju" umetničkih intervencija i dešavanja sa ciljem da se ponudi jedno drugačije viđenje Herceg Novog. Ovakva vrsta događaja po prvi put se održava u Herceg Novom i to na oko 30 lokacija, i sa jakim fokusom na ambijentalne specifičnosti Starog grada. Najveći deo programa održaće se na otvorenom, a festivalski program je besplatan (sa izuzetkom centralne žurke 11.8).



Pratite festival Sinestezija na Twitteru u i Facebooku kako bi se pravovremeno informisali o programu. Uskoro će biti predstavljen i kompletan sajt sa rasporedom programa po danima. Prvi festival Sinestezija trebalo bi da bude prvi početni u korak u izgradnji platforme koja bi tokom cele godine realizovala istraživačke, edukativne i umetničke programe na području Boke Kotorske.



www.sinestezija.me

twitter.com/sinaestezija

facebook.com/sinestezijafestival


 



Datum objavljivanja: 16.07.2011.