Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Fenix fine art

Druga po redu izložba FENIX FINE ART PHOTOGRAPHY otvara se u utorak 29.06. i traje do 17.07.2010.

 


Izložba okuplja mlade stvaraoce umetničke fotografije, koji su se školovali  na raznim domaćim i stranim akademijama i autore koji su se do sada istakli u svojoj izlagačkoj aktivnosti i potvrdili svoj kvalitet dobijanjem nagrada iz ove oblasti. Izborom mladih autora, galerija Feniks želi da podrži savremenu umetničku fotografiju, koja danas postoji paralelno sa ostalim granama vizuelne umetnosti. U tom cilju galerija je ove godine ustanovila nagradu JELENA PAVIĆ za najbolji rad na izložbi. Žiri u sastavu: Imre Sabo, Vukica Mikača i Olivera Gavrić Pavić dideliće ovu nagradu na otvaranju izložbe. Nagradu JELENA PAVIĆ ustanovila je galerija Feniks u čast rano preminule Jelene Pavić, umetničkog fotografa.


Druga po redu izložba otvara nova pitanja u likovnom mediju umetničke fotografije. Pre svega, da li su prevaziđene definicije onog što smatramo umetničkom fotografijom. Vizuelni umetnici iz tzv. proširenih medija takođe se bave fotografijom. Obično je predmet njihove fotografije već aranžirani mizanscen, ali sličan postupak koriste i umetnici fotografije. Linija između medija je veoma tanka, a često i neprepoznatljiva. Najbolji uvid u to daje nam ovogodišnja Majska izložba ULUPUDS-a u Muzeju primenjene umetnosti, na kojoj srećemo fotografiju u dva vida, kao primenjenu, odnosno kao sredstvo prikazivanja određenog sadržaja i kao samostalni likovni medij koji u ovom slučaju ne koristi isključivo fotografska sekcija.


Osim ove ambivalentnosti nameće se pitanje same egzistencije onog što nazivamo umetničkom fotografijom. Sa razvojem tehnologije digitalne slike kao da se pomalo gubi taj majstorski, autorski i ako hoćete zanatski element. Sve su veći zahtevi kvantiteta, rezolucije, koji mogu sasvim mehanički da se postignu sa adekvatnim fotoaparatom. To naravno ne čini vizuelni kvalitet, ali bez tehnoloških standarda u ovom mediju se jednostavno ne može egzistirati.


Za mene ostaje pitanje mesta umetničke fotografije danas pogotovu njena prisutnost kod mlađih generacija. Danas je sve pomalo dizajn i mediji kao što su umetnička fotografija prvi će neprimetno preći u funkcionalnu, primenjenu fotografiju.


Uzimajući sve rečeno u obzir ova izložba u Galeriji Feniks je retro pokušaj romantičnog obnavljanja umetnosti slike, nešto retko i pionirsko, nešto što zaista još jednom potvrđuje opredeljenost galerije ka očuvanju univerzalnih i neprevaziđenih likovno-estetskih vrednosti.


Olivera Gavrić Pavić, član žirija


 


Datum objavljivanja: 29.06.2010.