Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Fascinirajuća geometrija

U sredu, 29. jula u 20 časova u Magacinu u Kraljevića Marka 4, otvorena je grupna izložba, "Fascinirajuća geometrija". Izložba se može pogledati do 13. avgusta. Kustosi izložbe: Vesna Lakićević Pavićević, Mirjana Radojčić, Marijana Milosavljević i Miroslav Karić.

 


Reč je o aktuelnoj temi koja zavređuje pažnju da upravo u ovom trenutku bude studioznije elaborirana. U prvom planu je geometrija euklidovskog tipa, kao sistem prikazivanja prostora, prostornih oblika i njihovih odnosa. Zastupljena je u arhitekturi i vizuelnim umetnostima, kao metodologija realizacije kompozicije u arhitektonskim i umetničkim delima. Matematički fenomeni i forme prozimaju se još od antičkog doba sve do vizuelnih umetnosti 20 i početka 21. veka. Geometrija je inicirala mnoge pravce moderne i postmoderne umetnosti i postala je paradigma apstraktne umetnosti. Geometrija posebnu reafirmaciju doživljava u postmodernom dobu.


Geometrijska apstrakcija je trasirala put ka strukturalnom mišljenju o vizuelnim fenomenima, kao sto su mašinska, programirana, kibernetska umetnost i dizajn. Postgeometrijske tendencije su zastupljene u radovima minimalista i postminimalista, patern slikarstva, odnosno umetničkim praksama postmodernizma.


Namera grupe kustosa Vesne Lakićević-Pavićević, Mirjane Radojčić, Marijane Milosavljević i Miroslava Karića je da prirede grupnu izložbu likovnih i primenjenih umetnika, različitih generacija koju stvaraju u različitim medijima - od crteža, slike, preko fotografije, skulpture do instalacija i dizajna.


Na koji način je geometrija danas inspirativna za umetnike?


Neki od njih je koriste u sadržaju a drugi kao čistu formu, kao refleksiju ličnih tema, osećaja, narativa ali i univerzalnijih značenja. Negovanje čistog pogleda, jasnog mišljenja, geometrijskih načela komponovanja slike, skulpture i dizajna su osnovni postulati ove postavke. O aktuelnosti ove izložbe svedoče i nekoliki projekti u poslednje vreme održani u svetu, od kojih recimo valja pomenuti izložbu "Precizno i drugačije: matematika u umetnosti od Direra do Sol Le Vita", priređena u beckom MUMOK-u prošle godine.


Na izložbi « Fascinirajuca geometrija » učestvuju : Era Milivojević, Novak Koloman, Dragomir Ugren, Milija Belić, Slavimir Stojanović, Marko Marković, Branislav Nikolić, Vladimir Veljašević, Petar Goljović Kras, Mihailo Jurić, Veljko Vujačić, Irena Kelečević, Tijana Kneževic, Nina Todorović, Branka Kuzmanović, Vera Večanski, Milica Crnobrnja Vukadinović, Ana Kneževic.


 


Datum objavljivanja: 30.07.2009.