Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Fan Art: Čista ljubav

Od 17 - 23 decembra, 2009. godine u Kulturnom centru Rex, Jevrejska 16, održaće se izložba, "Fan Art: Čista ljubav", kustoskonja izložbe je istoričarka umetnosti Marina Martić. Otvaranje je u četvrtak, 17. decembra u 19 časova.


 


Projekat Fan art: Čista ljubav želi da predstavi radove koji su nastali u okviru fandoma (fanovskih zajednica) formiranih oko različitih pop kulturnih fenomena. Ove zajednice, nastale u poslednjih pedesetak godina, postale su od polovine poslednje decenije prošlog veka, zahvaljujući Internetu, masovni globalni fenomen. Njihov značaj danas je toliko veliki da su počeli direktno da utiču na odluke koje se odnose na produkciju filmova, serija ili drugih pop kulturnih proizvoda oko kojih su se okupljali. U okviru ovih zajednica javile su se nove vrste kreativnog izraza, fan art i fan fiction; ovi nazivi odnose se na sve vrste vizuelnih i literarnih radova inspirisanih knjigom, filmom ili serijom oko koje je fandom okupljen, a koje nisu delo profesionalnih umetnika, već su nastali kao rezultat "čiste ljubavi" fanova, bez ikakvih komercijalnih ambicija. Mnogi autori čiji su prvi radovi bili pokušaj nastavljanja ili prosšrenja omiljenog dela popularne kulture danas imaju uspešnu samostalnu karijerijeru koja je izašla iz okvira fan arta ili fan fictiona. Uspešna tranzicija najčešće se događa u polju žanrovske književnosti, ali sve je više scenarista, reditelja i ilustratora koji su prve profesionalne korake načinili u okviru nekog fandoma.




U Srbiji takođe postoji razvijena i dobro organizovana fanovska aktivnost i namera ove manifestacije je da njihove aktivnosti učini dostupnim široj publici i da otvori dijalog o kreativnom potencijalu koji može znatno da utiče na stvaralačku dinamiku na našoj sceni, i to ne samo u domenu popularne kulture. Tokom manifestacije biće održano nekoliko prezentacija i razgovora u kojima će učestvovati predstavnice i predstavnici nekoliko najaktivnijih fanovskih zajednica koje trenutno delaju u Srbiji.


 


 



Datum objavljivanja: 15.12.2009.