Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Fadil Šarki - Pariz izvan mašte

U Galeriji ’73 će u četvrtak, 29. marta 2012. godine, sa početkom u 19 časova, biti otvorena izložba fotografija autora Fadila Šarkija, koja nosi naziv “Pariz izvan mašte”.

 


Fadil se skoro u potpunosti odrekao traganja za stereotipnim vizurama  kafića, zaljubljenih parova i umetnika koji slikaju na ulici - scenama koje zahvaljujući predznanju svi nosimo u sebi. Umesto fotografija turistički inscenirane romantične prošlosti, hrabro je krenuo da traži prizore budućnosti koja je, barem u Parizu, odavno to prestala da bude. Ono što je otkrio i zabeležio i što dominira fotografijama, jesu oštri uglovi i stroge linije koje definišu ogromne prostore. Usamljeni i raštrkani ljudi kreću se tim prostorom često bez ikakve direktne međusobne komunikacije. Sve je neprirodno lepo i skoro u potpunosti očišćeno od bilo čega prirodnog, navodi Milan Živković, autor teksta za katalog.





Fadil Šarki rođen je 1951. godine. Studirao je na Fakultetu političkih nauka, smer novinarstva i žurnalistike. Učestvovao je na više od 80 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Nagrađivan je više puta. Dobitnik je I nagrade za kolekciju fotografija na republičkoj izložbi u Čačku 2009. godine, I nagrade za fotografiju na međunarodnoj izložbi u Nišu "Sela koja nestaju" 2008. godine, II nagrade za kolekciju fotografija na konkursu Nacionalne revije Srbija na temu "Lepo Lice Srbije", II nagrade 2010. godine na Republičkoj izložbi u Čačku za kolekciju fotografija !PARIZ Grande Arche". Kao član selekcije Srbije učestovao je na svetskom bijenalu fotografija u Indoneziji 2009. godine, gde je Srbija osvojila III mesto. Ovo mu je četvrta samostalna izložba.



Izložba će biti otvorena do 10.04.2012. godine.



Radno vreme Galerije '73: 10 do 20 časova

                    subotom od: 10 do 15 časova

Ulaz je besplatan


 



Datum objavljivanja: 26.03.2012.