Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Fabrika ili paradigma moderne

U ponedeljak, 16. novembra u Galeriji FLU, Knez Mihailova 53, u 19 časova otvara se magistarska izložba autora Predraga Komanovića, pod nazivom, " Fabrika ili paradigma moderne".

 


Fabrika ili paradigma moderne




Savremeni čovek, mogli bismo sa sigurnošću reći, je zauvek promenio svoje radno i životno okruženje, stvarajući čitav korpus struktura, koji svojom proizvodnom namenom  i arhitekturom, (pogon, hala) stvara nove ambijentalne celine i likovnu dramatiku. Ubrzani tehnološki razvoj doveo je do brzog menjanja mašina i tehnologije tako da "stare" tehnologije (često nazvane prljave, zbog ekoloških posledica koje prouzrokuju) bivaju napuštene i jednostavno ostavljene. Tako nefunkcionalne stvaraju velike napuštene komplekse, (fabrička groblja) koja su paradigma napuštenim i uništenim predgrađima velikih gradova. Često fizička granica industrijskih zona i predgrađa ne postoji, jedno se preliva u drugo.               


Raznoliki materijali, teksture, preostale sirovine i zemlja čine vrlo specifičnu likovnu dramatiku. Rađaju se postavke u uzbuđujućoj kombinaciji organskog i neorganskog, istodobno otkrivajući i mistifikujući proces i tehnologiju. Estetika velikog, napuštenog i prljavog prostora u kojem su hiljade ljudi proveli celokupan radni vek, odiše osećajem teskobe i prolaznosti, sugerišući i otvarajući niz pitanja, kako socioloških tako i krajnje intimnih vezanih za život pojedinca. Sadržinski, fabrički krug sa svojim napuštenim i devastiranim postrojenjima, oličava i nadovezuje se na društvo koje veruje i stimuliše isključivo tehnološki napredne i ekonomski produktivne aktivnosti, ne mareći za duhovne i ekološke potrebe zajednice. To podstiče na čitav niz emocija i pitanja na relaciji Tehnologija- Čovek- Priroda.


                                                                                                     

Predrag Komanović


 


Predrag Peđa Komanović je rođen u Šapcu 1980.  Fakultet likovnih umetnosti upisao 1999. god. a,  diplomirao 2005 god. u klasi prof. Zorana Vukovića. Od 2005 do2007. na magistarskim studijama kod istog profesora.   Email:    umetnikpk@gmail.com     

       


Samostalne izložbe:


2009.     "Fabrika ili paradigma moderne"   Galerija FLU, Beograd

2007.     Izložba slika, Galerija kompanije Hemofarm, Vršac  

2006.     "Portreti locirane mladosti" Galerija  Ilije M. Kolarca, Beograd


 


Datum objavljivanja: 13.11.2009.