Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ex Yu Grafika

Izložba grafika i dodela nagrada za V Ex Yu Konkurs za grafiku. Otvaranje je u četvrtak, 24. novembra u 19 sati. Autor konkursa Nataša Brkić. Izložba traje do 6. decembra, 2011. godine.

 


PETI EX-YU KONKURS ZA GRAFIKU

U Beogradu, 8. novembra 2011.




Kada su se pre pola decenije Visoka turistička škola strukovnih studija i Galerija SKC iz Novog Beograda odlučile da podrže ideju i projekat Nataše Brkić, vezanu za predstavljanje majstora grafičke umetnosti - bilo da je reč o renomiranim umetnicima, profesorima ili studentima i mladim stvaraocima koji tek otkrivaju svetove tehničkih, tehnoloških i umetničkih prosedea - činilo se da je to i dobra prilika za povezivanje prostora, regiona, za razmenu ideja i iskustava među stvaraocima, za pravljenje novih kontakata i širenje prijateljstva među različitim sredinama. Rekla bih da svaka dobra ideja i plemenita namera prosto mora da uspe. Tako nas evo, po peti put, na istom mestu, medju ljubaznim domaćinima, da i sami svojim pregledom radova, odabirom, znanjem, iskustvom, ali i preferencama, damo doprinos ovoj značajnoj i lepoj manifestaciji.


Žiri je radio u sastavu: Josip Butković, profesor grafike na Akademiji primenjenih umetnosti u Rijeci (Hrvatska), Velizar Krstić, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i Borka Božović, istoričarka umetnosti i direktorka Galerije HAOS. Nakon podrobnog uvida u prispele radove, nakon diskusija i konsultacija, žiri je mogao da donese sledeće zaključke: na konkurs se odazvalo 155 umetnika iz Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, BiH, Slovenije i Srbije, od kojih su četrdesetak studenti, čak poneki srednjoškolac, pedagog likovne kulture, konzervator, ali i mnogi magistri, profesori i poznati grafičari. Zastupljene su sve tehnike, od najklasičnijih: duboka, visoka, reljefna ili ravna štampa, do najnovijih, digitalnih, ravnih ili u kombinaciji sa pločama. Ima grafičkih listova rađenih u mekoj prevlaci, bakropisu, suvoj igli, akvatinti, drvorezu, rezervažu, litografiji, linorezu, serigrafiji, digitalnom printu, mecotinti, kombinovanim tehnikama. Može se ipak zaključiti da kod mlađih preovlađuje digitalna grafika i varijacije na temu kombinovanja medija i tehnoloških postupaka. Što se pak dimenzija tiče, one su u rasponu od minijature do diptiha ogromnih dimenzija, dakle, nisu sasvim prilagođene konceptu izložbe kao bitnog elementa ove manifestacije, ali smo se trudili da u izbor za postavku uđu najrazličitije poetike, grafičke tehnike i različiti, ali izložbenom prostoru adekvatni formati. Za odabir nagrađenih radova presudan je, razume se, bio kvalitet i perfekcija izrade grafičkog lista, bez obzira na izbor medija, uz nezaobilazne likovne vrednosti dela, snagu osobenog izraza ili originalnost ideje.




Žiri je jednoglasno doneo sledeće odluke: - u kategoriji najboljeg grafičara: Prva nagrada u iznosu od 800 evra pripala je RANKI LUČIĆ JANKOVIĆ (diplomirala na odseku grafike na ALU u Sarajevu. Magistrirala 1982. godine na odseku grafike FLU u Beogradu. Član je ULUS-a od 1981. godine) za rad Crveni pulsar, komb. tehnika, 75,5x104 cm, 2010. Druga nagrada u iznosu od 700 evra dodeljena je MILOŠU ĐORĐEVIĆU (diplomirao 2001. godine na FLU u Prištini. Magistrirao 2007. godine na FLU u Beogradu, odsek grafika. Trenutno na doktorskim studijama Univerziteta u Beogradu. Član je ULUS-a od 2005. godine) za rad Kaskada, suva igla, varijacija, 100 x 70cm. Treću nagradu u iznosu od 600 evra namenili smo BRANKU NIKOLOVU (diplomirao 1983. godine na ALU u Sofiji. Član je ULUS-a i Udruženja bugarskih umetnika (UBA) i jedan od osnivača Grafičkog Kruga u Nišu) za rad Nailaženje, digitalni print, 100x70cm, 2011.


U kategoriji najboljeg studenta grafičara: Prvu nagradu u iznosu od 500 evra dobija DAJANA RADOŠ (student diplomskih studija na Akademiji primenjenih umetnosti u Rijeci, grafičar) za rad Skrovište, bakropis, suva igla, 2011. Drugu nagradu u iznosu od 400 evra dodelili smo ADNANU HOZI (student V godine ALU, Sarajevo) za rad Sanjarenje, akvatinta, 70 x 100 cm, 2010. Treću nagradu u iznosu od 300 evra dobila je NEVENA MIŠKOVIĆ (student IV godine, FPU, grafika i knjiga kod profesorke Mirjane Tomašević) za rad Veseli panjevi, komb. tehnika, 38 x 47cm, 2011.




Od 155 umetnika (na IV EX-YU konkursu za grafiku učestvovalo je 117 umetnika) žiri je za izložbu izabrao 49 grafika, 33 u kategoriji najboljeg grafičara i 16 u kategoriji student-grafičar. Žiri je bio jednoglasan i pozdravlja sve napore i ulaganja organizatora u realizaciju ove, za grafičku umetnost, značajne likovne smotre.


Borka Božović, istoričarka umetnost


 


Datum objavljivanja: 18.11.2011.