Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

EX - LIBRISI Violete Ercegović

U petak, 1. jula u 19 sati u Galeriji SKC, Novi Beograd otvara se samostalna izložba EX - LIBRISA, autorke Violete Ercegović. Izložba traje do 11. jula, 2011. godine.

 


Violeta Ercegović rođena je 1952. u Vršcu.  Diplomirala je na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, gde joj je grafiku predavala prof. Ljiljana Stojanović.  Član je EX-LIBRIS društva od 2002. i Slobodne slikarske komune Kej iz Zemuna.  Izlagala je na dve samostalne izložbe i preko 100 kolektivnih u zemlji i inostranstvu.




Nagrade za Ex-libris:

-2002. na Prvom balkanskom Ex-libris trijenalu ( TRIBEL I )

-2008. II nagrada za Ex-libris, GALERIJE 107 u Zemunu





Tajanstvena poruka male grafike, skrivena sa unutrašnje strane korica knjige, duhovitog ex-librisa, skreće nam pažnju u trnutku kad je otvaramo.  Zastajemo, iznenađeni uživajući u ovoj  posebnoj grafičkoj formi.  Međutim to nije dovoljno, moramo i da je odgonetnemo,  da rešimo zagonetku. Ko je titular i koja je poruka?



Izabravši ovo malo ručno štampano umetničko delo, „iz knjiga tog i tog...“, kao svoj prepoznatljiv rukopis i pokazavši strpljivu i predanu zaljubljenost u ex-libris,  Violeta Ercegović nam otkriva i skrivenu stranu talenta, specifičan i šarmantan humor i  jedan retko iskren i skoro dečiji način razmišljanja.



Linogravuru i linorez koristi u nesvskidašnjim likovnim i grafičkim  rešenjima,  sledeći svoju misao i osećaj, kako za tehniku tako i za tekst,  neraskidivi deo kompozicije. Atmosveru nagoveštava kroz boju i formu, otkrivajući zanimljive odnose, i igrajući se nepredvidivim i suptilnim kombinacijama.



Posebna i uvek prisutna kad je reč o grafici, Violeta Ercegović,  ovom izložbom predstvlja seriju ex-librisa, rezultat višegodišnje ljubavi,  a u umetnosti je ona najvažnija.

                                                                                                  



Nataša Brkić, akademski slikar


 



 


Datum objavljivanja: 27.06.2011.